Producent takker ja til dusør for at fremvise stald med slagtekyllinger

Anima ønsker at få fri adgang til at dokumentere forholdene i en konventionel kyllingehal fra kyllingerne indsættes til de fem uger senere indsamles og køres til slagteriet. Anima skal have mulighed for at montere kamera i stalden og invitere journalister til at komme med ind og se forholdene. Foto: Anima

Anima udlovede fredag en dusør på 50.000 kroner til den kyllingeavler, der vil give foreningen fri adgang til at dokumentere forholdene for turbokyllinger. Nu har brancheformanden sagt ja tak. »Frisk udmelding«, lyder det fra Anima.

DYREVELFÆRD – Fredag udlovede Anima en dusør på 500.000 kr. til den kyllingeavler, der vil slå stalddøren op og lade foreningen samt journalister fra et hvilket som helst medie dokumentere forholdene for konventionelle kyllinger.

Forinden havde Anima forgæves forsøgt at få Coop og Rema 1000 til selv at hjælpe med at vise forbrugerne, hvor deres såkaldte turbokyllinger kommer fra.

Nu har formanden for de danske producenter af slagtekyllinger sagt ja til at sætte to kameraer op i en stald.

Et lille, men vigtigt skridt, mener Anima.

»Jeg er stolt over den danske produktion af kyllinger, og vi landmænd har intet at skjule. Så vi vil nu finde en måde, hvor vi kan opsætte live-kameraer i en almindelig stald og fremvise produktionen. Når Anima tilsyneladende har 500.000 kr. til formålet, så vil vi med største fornøjelse indkassere den dusør og donere den til de danske Julemærkehjem, som bl.a. har fokus på sund og ernæringsrigtig kost«, siger Martin Hjort Jensen.

Klart til at prutte om prisen

Anima er glad for tilsagnet.

»Det er en frisk udmelding landbruget kommer med, og jeg synes ærligt, det fortjener en vis anerkendelse. Når det er sagt, så er man altså nødt til at gå rundt i stalden og komme ned i frøperspektiv for at kunne se hele fuglen. Eksempelvis vil det være meget svært at se kendte produktionsproblemer som ætsninger på benene, halthed og døde kyllinger på et monteret live cam«, forklarer kommunikationschef hos Anima, Thorbjørn Schiønning.

Anima ser frem til at følge landbrugets livestream fra en konventionel kyllingefarm, også selvom det ikke imødekommer alle organisationens krav for udlevering af dusøren:

»Der går desværre lidt kræmmermarked og prutten om prisen i Landbrug & Fødevarers udspil, og det bliver svært for forbrugerne at få et tilstrækkeligt indblik i forholdene for de turbokyllinger, som Coop og Rema 1000 stadig sælger i stor stil. Vi vil dog gerne vurdere kvaliteten af det setup, Landbrug & Fødevarer ender med at stable på benene og sætte dusørprisen derefter, for vi synes, det har en værdi at se de overordnede forhold dyrene lever under.«

Vi har høj dyrevelfærd

Martin Hjort Jensen kalder Animas angreb på kyllingeproduktion for »både unuancerede og udtryk for en ideologisk kamp mod fjerkræproduktion«.

»Vi har aldrig haft noget at skjule. Tværtimod. Vi har ofte inviteret journalister, skoleklasser og gymnasieklasser ind for at se vores stalde, og det gør vi gerne igen. Det er min klare opfattelse, at Animas fremfærd handler om mistænkeliggørelse, og det vil vi gerne forsøge at sætte en stopper for«, siger Martin Hjort Jensen.

Han mener, at de mange angreb fra Anima på detailhandelskæderne, hvor de kritiseres for at sælge kyllinger af racen Ross 308 -er udtryk for en helt fejlagtig analyse.

»I Danmark har vi høj dyrevelfærd inden for alle produktionsformer. Det kvitterer forbrugerne for, ved at efterspørge de danske kyllinger i mange forskellige produkter. Vi frygter, at udfasningen af gode danske kvalitetskyllinger kan føre til, at der i stedet sælges kyllinger, som er produceret i andre lande, der kan have andre syn på dyrevelfærd og godt landmandskab. Jeg er overbevist om, at det hverken er til gavn for kyllinger, klima eller forbrugere«, siger Martin Hjort Jensen.

Anima udlover i øvrigt fortsat 500.000 kr. i dusør til den landmand, der vil give fuldt indblik i produktionen, som beskrevet i foreningens annonce – og foreningen lever med det, hvis det betyder, at der skal gå noget tid indtil situationen omkring fugleinfluenza er normaliseret.