Politikerne trodser modstand og vil bygge på Amager Fælled

Tre ud af fire københavnere vil stoppe byggeriet på Amager Fælled. Alligevel stemte politikerne på Københavns Rådhus torsdag aften den omstridte lokalplan igennem for Amager Fælled. Grafik: Danmarks Naturfredningsforening

NATUR – Tre ud af fire københavnere er imod politikernes beslutning om at bygge på Amager Fælled. Men torsdag aften stemte et flertalt af politikerne på Købehavns Rådhus alligevel lokalplanen igennem.


I strid med borgernes ønske i København har flertallet på Rådhuset netop stemt lokalplanen igennem for Amager Fælled. Nu ødelægges et værdifuldt grønt åndehul i en by, som i forvejen mangler grønne områder. Vi fortsætter kampen frem til kommunalvalget, lyder det fra Danmarks Naturfredningsforening.

En meningsmåling, udført af Epinion for Danmarks Naturfredningsforening, viser, at 76 procent af københavnerne er helt eller delvist uenige i politikernes beslutning om at bygge på Amager Fælled. 61 procent er stik imod og svarer, at de er »helt uenige«.

Amager Fælled er et stor naturområde i den nordvestlige del af Amager og blev tidligere brugt som militært øvelsesareal. I dag er det et delvist fredet område med masser af natur- og dyreoplevelser for alle.

I modstrid med borgernes ønsker

Præsident i Danmarks Naturfredningsforening Maria Reumert Gjerding er ikke overrasket over, at modstanden mod at inddrage københavnernes grønne åndehul møder så stor modstand.

»Den her måling viser, at den politiske beslutning om at bygge på Amager Fælled og dermed skære ned på de grønne områder i København, er fuldstændig i modstrid med de ønsker, der er blandt vælgerne om at bevare naturområderne i byen og på Amager Fælled. På bare 10 år har hver enkelt borger mistet 14 procent af de grønne områder, og det går simpelthen den helt forkerte vej. Jeg tror, at folk tænker »nok er nok« – nu skal være slut med at sælge ud at byens natur«, siger Maria Gjerding.

Særligt SF og Radikale er uenige med vælgerne

Bag aftalen om at bygge på Amager Fælled står Socialdemokratiet, Radikale, SF, Venstre, Konservative og DF. Formålet er at sælge grunden til bl.a. By & Havn for at skaffe penge til at afdrage på Københavns Kommunes gæld fra metrobyggeriet.

Målingen viser, at blot 11 procent af socialdemokratiets vælgere er enige eller delvist enige i beslutningen om at bygge på Amager Fælled. 60 procent af socialdemokraternes vælgere svarer at beslutningen vil have betydning for deres kryds, hvoraf trefjerdele svarer, at vil gøre det »mindre sandsynligt«, at stemme på partiet til kommunalvalget.

For Radikale Venstre og SF vil sagen også have betydning for, hvor vælgerne sætter deres kryds. Her har beslutningen om at bygge på Amager Fælled betydning for mere end halvdelen af deres vælgere, hvor hele 81 procent og 96 procent svarer, at beslutningen gør det mindre sandsynligt, at de vil stemme på partierne til kommunalvalget.

Der er også stor modstand mod byggeriet blandt de borgerlige vælgere, hvor 62 procent af de blå vælgerne er enten helt uenig eller delvis uenig i beslutningen, ligesom 41 procent af de blå vælgere svarer, at beslutningen har betydning for deres kryds til november. Hele 84 og 83 procent af DFs og Nye Borgerliges vælgere er imod byggeriet på Amager.