Pas på de små dyreunger, når du tager fat på havearbejdet

Fra februar og til langt ind i efteråret vrimler det med dyreunger i haver og natur. Pas på dem og give dem plads. Egernunger har fx brug for træer, så der er et sted til deres reder. Foto: Dyrenes Beskyttelse

Fra februar og langt ind i efteråret vrimler det med dyreunger i den danske natur. Særligt haveejere kan møde mange dyreunger, når foråret kommer.

HAVEN – Foråret er over os, og det kribler i mange for at komme i gang med havearbejdet.

Haverne skal nemlig klargøres til sommersæsonen. Måske er der et par træer, der skal fældes, lugning af vilde planter og beskæring af buske og grene. Mange af disse haveaktiviteter kan have negative konsekvenser for dyreungerne.

Det oplyser Dyrenes Beskyttelse.

I løbet af marts dukker de første egernunger op. De fødes i reder højt oppe i træerne, og det er ofte et udsat sted at være unge. Egern får hvert år op til to kuld unger, som typisk ligger i en rede i 10 uger. Derfor skal du undgå at fælde træer i perioden fra marts til oktober. Det er nemlig i den periode, egern har brug for træerne til deres reder.

Et andet dyr som man ofte møder i sin have, er pindsvin. Pindsvin lever af smådyr, som de finder i de mere tilgroede dele af haven. Det er derfor en god ide at lade i hvert fald en del af haven gro vildt, så der er mad til pindsvin. Normalt vågner pindsvin op fra deres hi i midten af april eller begyndelsen af maj måned.

Giv plads til pindsvin

Ifølge biolog ved Dyrenes Beskyttelse, Michael Carlsen, er det vigtigt at lade dem være i fred, når man møder dem i haven. Hvis haven får lov til at gro, så er der nemlig rigeligt med mad.

En fugleunge på jorden er sjældent i nød. Det gælder også fugle.

Nogle fugleunger vokser op på jorden, fordi deres rede befinder sig der. Det gælder for eksempel fugle som Gransanger eller Sanglærke. Andre gange er ungerne faldet ud af reden, men det betyder ikke, at de ikke kan klare sig.

»Jorden er selvfølgelig et farligt sted for fugleunger – men hvis man finder en fugleunge på jorden, skal man lade den være. Fugleforældrene kan sagtens passe deres unger, når de er på jorden«, forklarer Michael Carlsen, biolog hos Dyrenes Beskyttelse.