Ørsted og ATP byder på energiøen i Nordsøen

Torsdag den 4. februar 2021 rundede produktionen fra havvindmølleparken Horns Rev 2 de astronomiske 10 milliarder kilowatt-timer. Foto: Ørsted

Sammen kan vi yde et væsentligt bidrag til Danmarks grønne omstilling, lyder det fra pensionskassen ATP og energiselskabet Ørsted.

KLIMA – Energiselskabet Ørsted, som den danske stat ejer 51 procent af aktierne i, og ATP, som forvalter vores pension er gået sammen i et partnerskab for at indgive et bud i den kommende auktion om den danske energiø i Nordsøen. Det nye partnerskab samler kompetencerne fra verdens førende udvikler af havvind og Danmarks største institutionelle investor.

Ved at gå sammen om at byde på energiøen i Nordsøen ønsker Ørsted og ATP at yde et væsentligt bidrag til Danmarks ambitiøse grønne omstilling, udbygning af energi-infrastruktur og forme den fremtidige udbygning af havvind i stor skala.

Energiøen bliver en hjørnesten

Partnerskabet bygger videre på de to virksomheders stærke industrielle og finansielle kompetencer med det formål at udvikle Danmarks betydelige vedvarende energiressourcer i Nordsøen. Disse ressourcer kan i de kommende årtier drive den grønne omstilling af hele Europa.

Etableringen af energiøen i Nordsøen vil være en hjørnesten i udnyttelsen af de danske havvindressourcer, og det vil kunne bidrage markant til Danmarks og Europas grønne omstilling og skabe tusindvis af jobs i Danmark, hedder det i en pressemeddelelse.

ATP administrerer 960 milliarder kroner

Som et af verdens største grønne energiselskaber har Ørsted bygget mere end 25 havvindmølleparker samt 17 offshore transmissionsanlæg over hele verden, og som verdens førende udvikler af havvind har Ørsted industriens stærkeste kompetencer inden for etablering af storskala-energiprojekter til havs.

Ørsted har desuden opbygget en førende portefølje af Power-to-X-projekter omkring Nordsøen, der alle efter planen kan kobles til havvind i stor skala. Ørsted og ATP vil sammen udforske, hvordan Power-to-X bedst kan indtænkes i energiøen og den fremtidige energiinfrastruktur i Nordsøen.

ATP har over 5,3 mio. medlemmer med en samlet formue på 960 mia. kr. Kombineret med ATP’s lange erfaring som finansiel partner og en mission om at sikre alle danskeres pensionsformuer i generationer kan partnerskabet levere en innovativ og teknologisk førende løsning med et stærkt samfundsfokus til gavn for alle danskere. 

Stærkt makkerskab

»Energiøen i Nordsøen bliver en helt central del af den fortsatte udbygning af Danmarks havvindressourcer i Nordsøen«, siger Mads Nipper, administrerende direktør i Ørsted.

»Gennem de seneste 30 år har Ørsted ført an i udviklingen af havvind, hvilket har gjort teknologien til en hjørnesten i en økonomisk bæredygtig, grøn omstilling, både i Danmark og globalt. Ved at gå sammen med ATP om at byde på den danske energiø i Nordsøen kombinerer vi Ørsteds verdensførende ekspertise inden for havvind med ATP’s unikke erfaring som en af Europas største institutionelle investorer. Vi ser frem til sammen med ATP at yde vores bidrag til at realisere dette epokegørende infrastrukturprojekt med de bedste teknologiske løsninger og med de laveste omkostninger og risici til gavn for det danske samfund«, siger Mads Nipper.

»Energiøen i Nordsøen er en rigtig interessant investeringsmulighed for ATP, fordi den både kan sikre gode stabile pensioner, udvikle danske styrkepositioner og samtidig blive en afgørende løftestang for den grønne omstilling i Danmark«, siger Bo Foged, administrerende direktør i ATP.

»Investeringen er naturligvis ikke uden risiko, som medlemmerne skal kompenseres for, men Ørsted og ATP er stærkt partnerskab, som har de helt rette komplementære kompetencer til at løse en sådan opgave. Og så glæder jeg mig også over, at vi med samarbejdet kan sikre, at afkastet fra projektet gennem ATP kommer alle danskere til gode«, siger ATP-direktøren.

FAKTA om Ørsted

Ørsted udvikler, opfører og driver hav- og landvindmølleparker samt bioenergi-, solcelle- og energilagringsanlæg og leverer energiprodukter til sine kunder.

Ørsted er kåret som verdens mest bæredygtige energiselskab i 2021 i Corporate Knights’ Global 100-indeks over verdens mest bæredygtige virksomheder og rangerer på klimaorganisationen CDP’s A-liste for sin globalt førende indsats mod klimaforandringer.