Odense vil være Danmarks vildeste kommune

Hvilken kommune skal være Danmarks vildeste? Da Hjørring Kommune gav plads til mere vild natur i stedet for græsørkener i haver og rundkørsler, myldrede det frem med sommerfugle og bier. Foto: Pixabay

Miljøministeriet har inviteret 98 danske kommuner til at deltage i en konkurrence om at blive Danmarks vildeste kommune. Odense har kastet sig ud i konkurrencen for at sætte fokus på betydningen af biodiversitet i kommunen.

NATUR – Kan Odense blive Danmarks VILDESTE kommune?

Det bliver nok ikke så let, men alligevel har byen tilmeldt sig Miljøministeriets konkurrence, som handler om at finde de bedste – eller rettere vildeste – idéer til fordel for den vilde natur. Dermed bliver der anledning til at kigge nærmere på, hvad borgerne, virksomheder og kommunen hver især kan gøre for at styrke biodiversiteten.

Konkurrencen løber frem til slutningen af 2022, hvor Danmarks vildeste kommune bliver udpeget. Vinderen bliver den kommune med det mest fantastiske biodiversitetsprojekt baseret på blandt andet idérigdom, engagement, antal omlagte kvadratmeter vild natur og udbredelse af viden til borgerne om naturens egenskaber.

Kan Odense blive Danmarks VILDESTE kommune? Det bliver ikke let, men byen har tilmeldt sig Miljøministeriets konkurrence, som handler om at finde de bedste – eller rettere vildeste – idéer til fordel for den vilde natur. Dermed bliver der anledning til at kigge nærmere på, hvad borgerne, virksomheder og kommunen hver især kan gøre for at styrke biodiversiteten.

Konkurrencen løber frem til slutningen af 2022, hvor Danmarks vildeste kommune bliver udpeget. Vinderen bliver den kommune med det mest fantastiske biodiversitetsprojekt baseret på blandt andet idérigdom, engagement, antal omlagte kvadratmeter vild natur og udbredelse af viden til borgerne om naturens egenskaber.

En forpligtelse

»Vi har en forpligtelse at passe godt på miljøet og styrke biodiversiteten. Derfor er det også vigtigt for mig, at vi deltager i konkurrencen,« siger by- og kulturrådmand Christoffer Lilleholt (V).

»På den måde kan vi sætte et endnu større fokus på vigtigheden af en stor biodiversitet for alle – mennesker, planter og dyr. Desuden er jeg sikker på, at vi kan få masser af inspiration og gavn af at deltage«, siger han.

Odense har allerede vedtaget en handleplan for natur og biodiversitet. Men ikke langt fra alt er realiseret. Her kan konkurrencen måske også skubbe på, håber Christoffer Lilleholt.

Konkurrence følges af DR

Det bliver et dommerpanel, der skal afgøre, hvilken kommune, der løber af med titlen som Danmarks vildeste. I panelet sidder miljøminister Lea Wermelin, Bonderøven Frank Erichsen fra tv og biolog Morten D.D. Hansen fra Aarhus Naturhistorisk Museum.

Konkurrencen bliver fuldt af et TV-hold, og optagelserne bliver sendt i 2023 som anden sæson af programserien »Gi´os naturen tilbage« på DR. Mere end 500.000 seere fulgte med i første sæson, der blev sendt i efteråret 2020.

Mylder af sommerfugle, da Hjørring gav plads

I første sæson var Hjørring Kommune i fokus, og derfor deltager Hjørrings borgmester, Arne Boelt, sammen med Lea Wermelin og Christoffer Lilleholt i et info-arrangement for deltagerne den 15. marts.

»Vi står midt i en naturkrise. Biodiversiteten går tilbage over alt i verden, og herhjemme er tusindvis af dyre- og plantearter i fare for helt at forsvinde. Den gode nyhed er, at alle kan gøre en forskel for naturen,« sagde miljøminister Lea Wermelin i forbindelse med offentliggørelsen.

»Da Hjørring Kommune gav plads til mere vild natur i stedet for græsørkener i haver og rundkørsler, myldrede det frem med sommerfugle og bier. Så tænk, hvis vi får hele Danmark og alle kommuner med på den rejse. Lige fra den lokale skolegård til boligblokken, plejehjemmet og idrætspladsen«, sagde miljøministeren.

Konkurrencen er en del af Miljøministeriets kampagne »Sammen om et VILDERE Danmark«. Målet er at få både kommuner og den danske befolkning generelt til at dyrke, hylde og omfavne den vilde natur.

Foreløbig har 11 kommuner tilmeldt sig konkurrencen:

Albertslund Kommune

Lolland Kommune

Rødovre Kommune

Slagelse Kommune 

Vejen Kommune

Billund Kommune (med forbehold for kommunalbestyrelsens godkendelse)

Høje-Taastrup Kommune (med forbehold for byrådets godkendelse)

Frederikshavn Kommune

Odense Kommune

Hvidovre Kommune

Norddjurs Kommune (med forbehold for kommunalbestyrelsens godkendelse)