Nu blomstrer ligblomsten – og stanken breder sig

NATUR – En kraftig ådsellugt lokker insekter til. Hvis bestøvningen lykkes, får ligblomsten store orangerøde bær, der kan blive til nye planter.

Ligblomsten 13. maj. Foto: Statens Naturhistoriske Museum

Lørdag eftermiddag skete det endelig: Amorphophallus titanum, i daglig tale ligblomsten, sprang ud. Den imponerende blomsterstand har med en vækst på 10 cm. om dagen nået 161 cm i højden. Mens blomstringen er på sit højeste er stanken af lig udtalt – særligt om aftenen, når den skal tiltrække bestøvende insekter.

Det fortæller Statens Naturhistoriske Museum.

Gartnerne i Botanisk Have har puslet om planten, så hvor der i naturen kan gå op til 15 år mellem ligblomsten blomstrer, sker det nu hvert andet år i Palmehuset i Botanisk Have.

Kort blomstring

Amorphophallus titanum udsender en kraftige ådsellugt, når den blomstrer, så den kan lokke insekter til. Insekternes aktivitet i blomsterstanden fører måske til en bestøvning, og lykkes det bliver blomsterstanden besat med kirsebærstore, orangerøde bær, der forhåbentlig bliver til nye planter.

Men plantens enestående blomstring er kort, så allerede mandag kan det hele være overstået, og Amorphophallus titanum falder sammen og rådner i løbet af få dage. På trods af den korte blomstring hvert andet år, når rigtig mange gæster at opleve planten, som er blevet et levende ikon for Botanisk Have, siden den blomstrede for første gang i 2012.

Stammer fra Sumatras regnskove

Amorphophallus titanum stammer fra Sumatras tropiske lavlandsregnskove. Her er arten truet ligesom rigtig mange andre planter og dyr på grund af blandt andet skovrydning, der skal gøre plads til nye plantager med oliepalmer.

»Arbejdet med at passe Amorphophallus titanum og alle de andre arter vi har her i Botaniske Have, er derfor rigtig vigtig i forhold til bevaringen af verdens plantebiodiversitet for eftertiden«, skriver Naturhistorisk Museum.

Ifølge museet er Sumatras tropiske regnskove et af verdens vigtigste ’biodiversitet hotspot’ med et stort antal arter, som kun lever her.

Derfor er mange af dem også truede arter, som for eksempel orangutang, det berømte Sumatra-næsehorn, og en særlig underart af asiatiske elefanter. De truede dyrearter lever side om side med over 450 fuglearter og mere end 15.000 forskellige arter planter i området.