Monsteret bag skovbrandene i Amazonas er i dine bøffer

Kødproduktion er den største enkeltstående årsag til skovrydning på globalt plan. Ny animationsfilm fra Greenpeace viser, hvordan produktionen og vores høje kødforbrug kan kædes direkte sammen med klimakrisen og ødelæggelse af regnskoven i Amazonas

Greenpeace har netop lanceret en animationsfilm, som viser, hvordan produktionen og vores høje forbrug af kød har store omkostninger for klimaet og Amazonas-regnskoven.

Baggrunden er den triste nyhed om, at skovbrandene i Amazonas igen har sat nye rekorder. Alene i år der i Brasilien afbrændt områder på størrelse med Storbritannien.

Filmens klare budskab er, at krisen i verdens største regnskov direkte kan forbindes med de bøffer og frikadeller, som bliver serveret på de danske middagsborde. Den industrielle kødproduktion er en afgørende drivkraft bag skovrydningen.

Skuespilleren Mikkel Boe Følsgaard har lagt stemme til filmen. Han er kendt fra bl.a. serier og film som Arvingerne, The Rain og En kongelig affære.

»Jeg bliver så trist, når jeg ser og hører, at Amazonas igen i år står i flammer, og at forskere advarer om, at vi nærmer os et punkt, hvor regnskoven bliver en tør savanne«, siger han.

»Tænk, at vi er tæt på at lykkes med et selvudslettende overgreb på noget så dyrebart og essentielt, primært fordi vi mennesker verden rundt fylder køleskabene og maverne med kvæg, svin og kyllinger, og dermed er med til at skabe efterspørgslen på landbrugsindustriens kød og fortsætte skovslagtningen«, siger Mikkel Boe Følsgaard.

Den historie fortæller animationsfilmen »Der er et monster i mit køkken«, som Greenpeace nu præsenterer i Danmark.

Målet er at skabe en øjenåbnende oplevelse hos os alle, og at få debatten et nyt sted hen, hvor der ikke alene tales om krisen, som et lokalt problem, der foregår langt bort i Brasilien, men i højere grad også om medansvaret og løsningerne for skovødelæggelserne – globalt og i Danmark. Den nye animationsfilm fra Greenpeace gør det tydeligt, at vi skal producere og spise mindre kød for at beskytte skovene og bremse den globale klimakrise.

Kødproduktion er ifølge Greenpeace den største enkeltstående årsag til skovrydning i verden. Som verdens største producent af kød per indbygger er Danmark en storimportør af soja til dyrefoder, der medvirker til at ødelægge og sætte Sydamerikas skove i brand. Dyrkning af soja til foder til de mange danske køer og svin lægger beslag på et samlet areal uden for Danmark svarende til Sjælland, Falster og Langeland tilsammen.

Lille dreng møder monster

Den globale sammenhæng mellem kødproduktionen og ødelæggelsen af Amazonas sættes i scene i filmens historie. Her møder en lille dreng, hvad der ligner et faretruende »monster« i sit køkken i skikkelse af en jaguar. Men snart forstår drengen, hvem det virkelige monster er, da han gennem jaguarens øjne får et hjerteskærende indblik i, hvordan kødindustriens monstermaskiner raserer jaguarens hjem og uundværlige skovområder i Sydamerika for at gøre plads til produktionen af kød.

»Vi snakker meget om ’den grønne omstilling’ og håber, at vi ved at dreje på nogle håndtag kan lykkes med ’den’ i fremtiden. Men jeg tror aldrig, at det vil lykkes at gøre samfundet grønnere, hvis filosofien bag er sovset ind den samme tankegang, der har skabt den store skov- og klimakrise. I stedet for at satse på hurtige teknologiske fix og små ændringer i adfærden, er det på tide at udfordre vores levevis og forlange, at vores folkevalgte skal andet end at præsentere flotte bundlinjetal«, siger Mikkel Boe Følsgaard.

Han opfordrer politikere til at være modige nok til at sætte solidariteten med vores natur højest.

»Vi skal ikke gå tilbage til naturen, for udviklingen går ikke baglæns, men gå frem til naturen igen. Der er rigeligt plads på jorden, og hvis vi ikke driver rovdrift på kloden, vil mennesker endog kunne spise en pølse en gang imellem – uden at regnskoven behøver at stå i flammer.«

Se filmen om monsteret sammen med dine forældre

Hvis forbruget og produktionen af kød fortsætter på samme niveau som i dag, vil skovene og naturen fortsætte med at forsvinde drastisk. I dag står landbruget for 80 procent af skovrydningen i verden, og Danmark skiller sig ud med sin kødproduktion i en størrelse, der udgør en større del af problemet end løsningen. 

Derfor opfordrer Greenpeace til markant at sænke produktionen af kød til fordel for plantebaseret mad, som især et kraftigt stigende antal unge vælger at spise.

»Vi håber at have skabt en film, som børn og unge kan se sammen med deres forældre og diskutere over middagsbordet, for ligesom monsteret og årsagen bag ødelæggelsen af Amazonas er i vores køkkener, så er det også her løsningerne er«, siger Kristine Clement, kampagneleder for landbrug og skov hos Greenpeace.

Hun synes, det er fantastisk at se så mange mennesker, der handler på klimakrisen og kaster sig over plantebaseret mad med stor appetit.

»Men vi mangler at se den danske regering og vores politikere tage ansvar for klimaet ved at sænke den store produktion af køer og svin og udfase importen af soja til foder, der koster ødelæggelse af uerstattelige skove på den anden side af kloden«, siger kampagnelederen.

Animationsfilmen »Det er et monster i mit køkken« er produceret af det Oscar-nominerede animationsstudie Cartoon Saloon, og den internationale version af filmen er gendigtet på dansk af børnebogsforfatter Marianne Iben Hansen.