Mogens Jensen blev pelset

Mogens Jensen trækker sig fra posten som fødevareminister. Foto: Keld Navntoft

OPDATERES…

Mogens Jensen har med øjeblikkelig virkning valgt at udtræde af regeringen. Landbrugsorganisation kræver også, at statsministeren går af. Dette her er kun starten, siger Ellemann-Jensen.

Stormløbet mod regeringen i forbindelse med minksagen får nu fødevareminister Mogens Jensen til at træde tilbage. Han siger selv, at han ikke længere har den fornødne opbakning i Folketinget.

De seneste uger er fødevareminister Mogens Jensen blevet kritiseret for sin håndtering af COVID19-smitten blandt danske minkbesætninger.

– For at jeg som minister skal kunne varetage mit hverv, er det afgørende, at jeg har den fornødne tillid i Folketinget. Ikke mindst i en situation, hvor mit ministerium står over for den store opgave, det er at sikre en grøn klimaomstilling af dansk landbrug. Da jeg har den klare vurdering, at jeg ikke længere har den tilstrækkelige opbakning blandt et flertal af Folketingets partier, har jeg i dag meddelt statsministeren, at jeg ønsker at udtræde af regeringen, siger Mogens Jensen. 

Manglende lovhjemmel til at slå mink ned

Der har været voldsom kritik af regeringens beslutning om at slå alle mink ned den 4. november, da det efterfølgende kom frem, at der ikke var lovhjemmel til at slå mink ned uden for de smittede zoner. Derudover har der været kritik af regeringens strategi i forhold til at begrænse smitten på de danske minkfarme. Begge dele har Miljø- og Fødevareministeriet udarbejdet redegørelser for.

– Jeg oversender i dag mine redegørelser for dels forløbet omkring beslutningen om at aflive alle mink i Danmark og dels de tiltag der konkret er taget for at standse smittespredningen på minkfarme siden udbruddet i juni måned, siger Mogens Jensen.

Han erkender, at hans ministerium har begået fejl i forbindelse med, at regeringen meldte beslutningen ud om at aflive alle mink i Danmark. Det fremgår også af en tidligere redegørelse.

– Det har jeg tidligere beklaget. Det beklager jeg igen og tager ansvar for. Særligt beklager jeg det over for de mange minkfarmere, som har stået og står i en meget ulykkelig situation. 

– Om den anden redegørelse vil jeg sige, at den bekræfter, at de forskellige skridt mit ministerium har taget siden juni i forhold til at bekæmpe coronasmitten på minkfarmene, hver for sig bygger på klare sundheds-og veterinærfaglige anbefalinger. Med dette har der kun været et formål: nemlig at standse Covid-19-smitten i og fra mink, fordi den er en trussel mod folkesundheden, pointerer Mogens Jensen. 

Ellemann: Dette her er starten

– Dette her er starten. For forløbet skal undersøges til bunds, så vi kan finde ud af, hvad statsministerens ansvar er, siger formand for Venstre Jakob Ellemann-Jensen til Ritzau efter Mogens Jensens afgang som fødevareminister.

På twitter skriver Søren Pape, formand for Det Konservative Folkeparti:

– Hvor har vi set det mange gange før: Fuld fart på regeringens spin-maskine, og så krydses der fingre for, at alle tror på, ministeren er alene om ansvaret. Det er Mogens Jensen selvfølgelig ikke. Det var statsministeren, som traf beslutningen. Hun bærer ansvaret!

SF´s Pia Olsen Dyrh mener, det er klogt, at Mogens Jensen trækker sig.

– Klogt at Mogens Jensen trækker sig. Der var ingen andre vej frem. Det har jeg også meddelt statsministeren tidligere idag. Nu skal vi igang med at bygge tilliden op – det er der brug for, skriver SF´s formand på twitter.

Enhedslisten har fortsat tillid til statsminister Mette Frederiksen, siger partiets gruppeformand, Peder Hvelplund til Ritzau.

Der er ikke noget bevis for, at statsministeren vidste, at der ikke var tilstrækkelig lovhjemmel, da man traf beslutningen. Hvis man skal drages til ansvar for sådan en beslutning, så skal man have en konkret viden om at der ikke var et lovgrundlag på plads, mener Peder Hvelplund.

Enhedslisten mener heller ikke, der er behov for kommissionsundersøgelse af forløbet, som sagen ser ud nu. I første omgang kan man nøjes med en advokatundersøgelse, siger Peder Hvelplund til Ritzau.

Statsministeren må også gå af

Bæredygtigt Landbrug er ikke tilfreds med, at Mogens Jensen trækker sig, men kræver også, at statsminister Mette Frederiksen går af.

– Mogens Jensen skal have ros for i hvert fald én af sine beslutninger i sin tid i Miljø- og Fødevareministeriet: At han valgte at gå af. Men at statsminister Mette Frederiksen lader ham stå med hele aben, er under al kritik, lyder det fra den konkurrerende organisation til Landbrug & Fødevarer.

– I den seneste tid har dygtige danske minkavlere måttet se deres livsværk gå til grunde, selv om afgørelsen var lovstridig. Adskillige mink blev i øvrigt klemt eller brændt ihjel på ganske forfærdelig vis, fordi det hastede med den overilede beslutning – som både danske og udenlandske eksperter har sat et stort spørgsmålstegn ved. Og samfundet står nu tilbage uden verdens bedste pelsdyrbranche samt med en kæmpe milliardregning, siger Peter Bohsen Jensen, bestyrelsesmedlem i Bæredygtigt Landbrug.

Alle mink på 284 farme med coronasmitte er nu aflivet

Samme dag, som fødevareminister Mogens Jensen trækker sig som minister, meddeler Fødevarestyrelsen at samtlige mink på de 284 farme, hvor der var fundet covid-19, nu er aflivet.