Kun hver fjerde er imod en klimaafgift på landbruget

Intet andet land i verden har så massiv en kødproduktion, som vi har i Danmark, og det belaster klimaet voldsomt. Foto: Colourbox

 Klima, miljø og grøn energi er de vigtigste emner i valgkampen, viser en ny måling fra Epinion.

En frisk måling fra Epinion viser, at klima og miljø er de vigtigste emner for vælgerne, når krydset skal sættes på tirsdag. Det svarer 46 procent af vælgerne i meningsmålingen, foretaget blandt 1200 respondenter i den seneste uge.

Epinion har også undersøgt vælgernes holdning til det store grønne tema i valgkampen, nemlig en CO2-afgift på landbruget, som er et af de emner, der for alvor deler partierne.

Her viser målingen, at det kun er en fjerdedel af vælgerne – 24 procent – der er uenige eller meget uenige i at indføre en CO2-afgift på landbruget. Samtidig er cirka halvdelen af vælgerne – 46 procent – enten helt enige eller enige i, at landbruget skal omfattes af en CO2-afgift på lige fod mod energisektoren og industrien.

Hvis landbruget fredes, må andre betale regningen

Det Økonomiske Råd vurderer, at en CO2-afgift på landbruget er den mest omkostningseffektive vej til at nå klimamålet i 2030. Hvis landbruget skånes for den afgift på CO2, som er blevet indført for resten af samfundet, vil det fordyre den grønne omstilling med op til 15 milliarder kroner årligt, viser tal fra den grønne tænketank CONCITO.

I løbet af valgkampen har en række partier forpligtet sig til at indføre en CO2-afgift for landbruget, så der efter et valg er sikret et bredt flertal for en afgift.

Økonomi og inflation kommer ind som næstvigtigste dagsorden med 37 procent, mens sundhed ligger på tredjepladsen med 35 procent.

Klar førsteprioritet

At den grønne dagsorden stadig ligger tårnhøjt hos vælgerne, undrer ikke præsident i Danmarks Naturfredningsforening, Maria Reumert Gjerding:

»Valget i 2019 blev med god grund døbt klimavalget, hvor klimadagsordenen katapulterede ind på vælgerne og politikernes dagsorden. Men selvom folketingets partier har taget store grønne skridt i den sidste valgperiode, står vi stadig midt i en voldsom klima- og miljøkrise. Og Danmark er stadig langt fra at indfri vores klimamål«, siger hun.

»Når vi beder danskerne om selv at sætte ord på, hvilke temaer der er vigtigst for, hvordan de vil stemme, er klima, miljø og grøn energi en klar førsteprioritet«, bekræfter seniorkonsulent Tea Hansen Tygstrup, Epinion.

»At den grønne dagsorden på den måde er ‘top of mind’ hos vælgerne i dag, understreger væsentligheden af emnet – selv i en periode, hvor andre dagsordener som inflation og sundhedsområdet fylder meget i medierne og i de politiske debatter«, siger hun.

Stor opbakning til klimaloven

Epinion har også kortlagt vælgernes holdning til den nuværende klimalov. Målingen viser, at 83 procent af vælgerne bakker op om loven i enten meget høj grad, i høj grad eller i nogen grad. Kun 4 procent bakker slet ikke op – mens 10 procent kun bakker op i mindre grad.

Det viser, at der er tårnhøj opbakning til den grønne omstilling, vurderer Maria Reumert Gjerding:

»Tallene i den her måling viser tydeligt, at der er kæmpestor opbakning til den grønne omstilling og vores klimamål. Nu er bolden spillet over til politikerne, som skal sikre, at vi når i mål. Det kræver først og fremmest, at et kommende flertal er villig til at tage fat på en omstilling af landbruget, så Danmark kan leve op til vores klimamål, nedbringe forureningen af vores drikkevand og vandmiljø og sikre mere plads til naturen«, siger hun.