Kødgigant var med til at uddele penge til forskning i kødets klimabelastning

Den famøse oksekødsrapport fra Aarhus Universitet.

Lovgivningen blev overtrådt, da topfolk i Danish Crown var med til at uddele offentlige midler til forskning i oksekøds klimabelastning, som slagterigiganten selv var involveret i, konkluderede advokatundersøgelse. Men Danish Crown afviser og har nu fået lavet ny vurdering med den modsatte konklusion, skriver dagbladet Information.

Det er langtfra første gang, at spørgsmål om inhabilitet i de danske landbrugsfonde kommer til debat. I 2016 kom Rigsrevisionen med en kraftig kritik af fondene for ikke at overholde »forvaltningsretlige regler og principper om for eksempel lige og ensartet behandling af ansøgere og god tilskudsforvaltning«, skriver avisen.

Fondene, der uddeler omkring en halv milliard kroner om året til blandt andet forskning og markedsføring, er henholdsvis finansieret på finansloven og ved afgifter, som landmændene betaler, når de slagter dyr, indvejer mælk og lignende.

Sagen om Danish Crown illustrerer en »indbygget risiko« ved den måde, fondene er organiseret på, mener Jesper Olsen, der er formand i Transparency International Danmark og ekstern lektor i offentlig ret ved Københavns Universitet.

Fondene er offentlige, men administreres af interesseorganisationen Landbrug & Fødevarer, og flertallet af bestyrelsesmedlemmerne kommer fra erhvervet.

»Man har politisk valgt at lave en ordning med det, man kunne kalde systemisk inhabilitet, fordi branchen er med til at fordele penge til sig selv,« siger Jesper Olsen til Information.