København stiller grønne krav til nyt byggeri

EcoVillage Skråningen i Lejre ved Roskilde er et af mange nye svanemærkede byggerier, som skyder frem. På blot to år er antallet af svanemærkede byggerier fordoblet. Foto: Miljømærkning Danmark


Københavns Borgerrepræsentation har netop vedtaget, at alle kommunens nybyggerier til mere end 20 mio. kr. fremover enten skal certificeres med Svanemærket eller DGNB Guld.

BYGGERI – Københavns Kommune vil fremover stille nye grønne krav, når der skal bygges nyt, eller når de eksisterende bygninger skal renoveres.

Beslutningen er en del af kommunens nye strategi for bæredygtigt byggeri, som også betyder, at almene boliger samt kommunale og almene renoveringer til mere end 20 mio. kr. fremover skal certificeres med Svanemærket, DGNB Sølv eller tilsvarende.

»Københavnerne kan glæde sig til endnu mere svanemærket byggeri og hele landet kan glæde sig over, at Københavns Kommune på den måde er med til at sætte endnu mere skub i den bæredygtige udvikling indenfor byggeriet,« siger Martin Fabiansen, direktør i Miljømærkning Danmark.

Han håber, at mange flere kommuner vil følge med og også stille krav om certificeret byggeri. Beslutningen er nemlig ikke kun et godt valg for miljøet, men også for de københavnere, der skal bo eller opholde sig i bygningerne.

Svanemærkede byggeri fordoblet på to år

Antallet af svanemærkede byggerier i Norden er de seneste to år mere end fordoblet. Dermed er der nu mere end 12.000 svanemærkede lejligheder, huse, skoler og daginstitutioner i Norden. Og mere end 22.000 nye er på vej.

»For dem der skal bruge bygningerne, er det en ren gevinst, at de er svanemærkede. Vi hører fx fra Gladsaxe Kommune, at personalet i de svanemærkede daginstitutioner oplever et langt bedre indeklima. Og samtidig gavner en effektiv byggeproces og et reduceret energiforbrug både klima og økonomi,« siger Martin Fabiansen.

Et svanemærket byggeri er bl.a. kendetegnet ved lavt energiforbrug, skrappe krav til miljø- og sundhedsskadelige stoffer, materialekontrol og -logbog samt høj byggeteknisk kvalitet via gennemgang af uvildig tredjepart. Svanemærkets tilgang fremmer både cirkulær økonomi og reducerer klimabelastningen.

De første svanemærkede almene boliger er allerede under opførelse på Amager, hvor der snart vil stå 66 svanemærkede almene familieboliger klar til indflytning i Urbanplanen.