Ikke alle på landet er vrede svinebønder

21. november var flere hundrede bønder samlet til traktordemonstration i København og Aarhus. Billedet er fra København. Foto: News Øresund - Sofie Paisley

KOMMENTAR
Af Anni Jacobsen, operatør, løsgænger i Horsens Byråd

Er det attraktivt at være nabo til en fabrik med 10.000 svin? At bo i stank, støj og støv fra ventilationsanlæg og tung trafik? At bo et sted, hvor alt udendørs farves grønt af ammoniak, og vinden fører pesticider ind over din køkkenhave? Vi er mange, der er godt og grundigt trætte af landbrugets dominans i landområderne.


Det er ikke alle, der lever på landet, der er vrede. Det er heller ikke alle, der lever på landet, der er bønder. Men gør man noget godt for bønder, gør man noget godt for alle på landet, og så er der ro på bagsmækken i udkantsdanmark. Det er den falske præmis, som Søren Søndergaard og Steffen Damsgaard opstiller i en kronik i Jyllands-Posten 16. januar.

Igen og igen forsøger man at skabe en konflikt mellem land og by, som om alle byboere er akademikere i kreative job, der drikker kaffe dagen lang, og folk på landet er én homogen masse, der knokler i marken året rundt for at skaffe indtægter til landets velfærd. Steffen Damsgaard må have glemt at oplyse sin medskribent om, at der bor 1,2 mio. mennesker i landdistrikterne. Derfor er jeg ikke videre imponeret over, at man kun kan tromme 400 traktorer sammen på Kalvebod Brygge. 

Nabo til en fabrik med 10.00 svin

»Vi ønsker bæredygtige og attraktive landdistrikter, hvor flere flytter til«, skriver de.

Det gør vi alle, men er det attraktivt at være nabo til en fabrik med 10.000 svin? At bo i stank, støj og støv fra ventilationsanlæg og tung trafik? At bo et sted, hvor alt udendørs farves grønt af ammoniak, og vinden fører pesticider ind over din køkkenhave? At bo et sted, hvor vandløb fungerer som afledningskanaler fra drænede marker, og hvor skel, diger og levende hegn fjernes for at kunne udlægges til golde, sprøjtede marker? At bo et sted, der betegnes som landbrugets industriområde, og hvor landbruget har førsteret?

Jeg har boet på landet i mere end 35 år og har kunnet følge udviklingen fra landbrug til industri på nærmeste hold. Der er nu under 10.000 heltidsbedrifter, og 2/3 af Danmarks areal ejes i dag af 0,6% af befolkningen.

Ammestuehistorier om landbrugets store betydning

Samtidig skal man høre på ammestuehistorierne om, hvor stor betydning, landbruget har for det øvrige samfund. Fakta er, at trækker man støtten fra landbrugets overskud, går det mere eller mindre i nul, og det får man ikke mange skolelærere eller sygeplejersker for.

I kronikken overdriver man således også effekten af minkerhvervets nedlukning. Det kostede 6.000 arbejdspladser i landdistrikterne, siger man – så har man vist også talt fejedrengen med.

Ifølge Danmarks Statistik var der under 3.000 heltidsbeskæftigede i erhvervet, heraf udgjorde ca. halvdelen landmænd og medhjælpende ægtefælle. Desuden består næsten halvdelen af de øvrige ansatte af østeuropæere, så det er altså næsten ligeså stort et slag for Rumænien som Danmark, at den danske minkproduktion lukker ned.

Vi er godt og grundigt trætte af landbrugets dominans

»Vi har brug for, at afstanden mellem dem, der træffer beslutningerne, og dem, der skal leve beslutningerne ud i livet, bliver mindre«, skriver de, men aldrig har trafikken mellem Axelborg og politikernes kontorer været tættere.

Politikere som Karen Hækkerup og Søren Gade har tidligere taget en tørn for lobbyorganisationen Landbrug & Fødevarer, mens særlige rådgivere og pressemedarbejdere nu er røget den anden vej og ind på de bonede gulve på Borgen.

Jeg er ikke den eneste, der er ved at være grundigt træt af landbrugets dominans i landområderne. Landsforeningen mod Svinefabrikker så dagens lys for snart et år siden, og overalt i landet dannes der nu miljøforeninger, der imod hårde odds forsøger at stoppe industrilandbrugets udvidelser i de små lokalsamfund.

Få politikere har fået øjnene op for de faktiske forhold på landet, men det store flertal virker stadig til at være lullet ind i Axelborgs spin om Danmark som et fantastisk landbrugsland.


Forslag til debat sendes til editor@greenupdate.dk
Skriv så kort som muligt. Husk at angive navn, adresse, stilling eller politisk / organisatorisk tilhørsforhold eller andre relevante informationer. Vedhæft gerne foto.