Millioner af døde svin er det skræmmende scenarie, der venter, når svinepesten krydser den dansk-tyske grænse. Regningen for samfundet vil løbe op i milliarder og vil i værste fald få mink-erstatningerne til at ligne lommepenge til børn.


Af Kjeld Hansen, økologisk gårdejer og journalist
Millioner af døde svin er det skræmmende scenarie, der venter Danmark, når svinepesten krydser den dansk-tyske grænse. Regningen til skatteyderne vil i værste fald løbe op i milliarder af kroner, men i lighed med minkavlerne behøver svineproducenterne ikke løfte en finger for at beskytte deres dyr mod virussmitten. Når katastrofen rammer, står staten parat med den helt store pengepung.
Ifølge lovgivningen har producenterne krav på 100 procent kompensation, og beløbet vurderes af fødevareminister Rasmus Prehn til at ligge mellem 11 mio. og 85 mio. kr. for hver enkelt svinefabrik, der rammes. Med 3.000 aktive svinefabrikker i landet kan enhver regne på erstatningsbeløbet, der i værste fald vil få minkerstatningerne til at ligne lommepenge til børn. Hvordan det er lykkedes svineproducenterne at tørre udgiften af på skatteyderne og slippe for at forsikre sig selv, fortaber sig i fortidens politiske svinestreger.
Og alarmen er ikke bare pjat og skræmmekampagne. Med foruroligende hast nærmer Afrikansk Svinepest sig den danske grænse, men de danske svineproducenter kan tage det roligt. Selvom der er tale om en ren svinesygdom, der ikke skader mennesker i modsætning SARS-CoV-2, så er det alligevel den sagesløse befolkning, der skal betale. Det fremgår af en besvarelse fra landbrugsminister Rasmus Prehn (S) til Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg.
Truslen rykker hastigt nærmere
Smitten kommer fra Polen, og de første tilfælde ramte Tyskland i september 2020 i en afstand af 600 km fra Kruså. I september 2021 hærgede svinepesten bare 375 kilometer fra den danske grænse og i november 2021 var afstanden reduceret til under 300 km, da smitten ramte en kommerciel svinefabrik syd for Rostock. Dermed rykker truslen mod den danske milliardeksport af svinekød hastigt nærmere, og med den vokser risikoen for en kæmperegning til de danske skatteydere.
Alligevel sidder de danske svineproducenter og fødevaremyndighederne stadig på hænderne. Til trods for at vi ved, at personale og transportkøretøjer står for næsten halvdelen af smittetilfældene, så satte eksporten af levende svin ud af Danmark til især pestramte Polen og Tyskland rekord med 15,1 mio. dyr i 2020.
Er det ikke at lege med ilden, når de transportkøretøjer skal hjem igen? Og jagtrejser til de pestramte områder i Østeuropa udbydes også uden restriktioner, hvor jagt på vildsvin er blandt de mest populære. Jægerne og deres udrustning kan sagtens være bærere af virus, når de vender hjem. Det gælder også vildsvinekødet, som frit kan indføres til Danmark fra de pestramte lande.
Er det ikke på tide, regeringen får taget en alvorlig samtale med svinekødsindustrien om, hvem der skal betale for deres syge svin, når svinepesten kommer til Danmark?