Hold fingrene fra de vilde planter i naturen

Alle orkidéer er fredet. Her er det arten stor gøgeurt. Foto: Naturstyrelsen / Per Fløng.

Tyveri af planter går ud over biodiversiteten. Derfor skal du lade de vilde blomster være i fred. Lad dem vokse i naturen, lyder opfordringen fra Miljøstyrelsen.

NATUR – Flere episoder inden for få uger, hvor blomster er blevet stjålet fra naturen, får nu Miljøstyrelsen til at minde om, at man skal nyde de vilde blomster, hvor de vokser, og ikke tage få dem med hjem.

Det skader skader biodiversiteten og ødelægger naturoplevelsen for andre, hvis man graver de fredede planter op. Og så er det i øvrigt forbudt.

I sidste uge rapporterede Kolding Kommune om tyveri af op mod 100 orkidéer af arten maj-gøgeurt. Tyveriet blev meldt til politiet. Planterne var blevet gravet op fra en eng, og stort set hele den lokale bestand er nu væk.

»Orkideerne er meget specielle blomster, der lever i en tæt gensidig afhængighed, såkaldt i symbiose med nogle bestemte svampe i jorden. Det er kun få steder, at symbiosen fungerer, og det er den biodiversitet, man smadrer, når man graver planterne op«, forklarer biolog Julian Dons Henriksen fra Miljøstyrelsen.

Sjældne planter dør i fangenskab

Tidlige i april kom det frem, at en stor del af bestanden af den sjældne art opret kobjælde var blevet gravet op i Nationalpark Mols Bjerge.

Det fik naturformidler Morten DD Hansen fra Naturhistorisk Museum i Aarhus helt op i det røde felt. På Twitter skrev han:

»AAAARGH! Forpulede Corona-turister har gravet sjældne kobjælder op i Mols Bjerge for at plante dem i deres forpulede haver – en national ansvarsart (#dknatur huser over 20% af verdensbestanden), der tager hundrede år om at etablere sig. Uerstattelige. Vi er så kede af det.«

Tweet fra Morten DD Hansen, Naturhistorisk Museum i Aarhus.

»Det er lidt af en gåde, hvorfor folk graver de sjældne planter op. Ofte vil det være næsten umuligt at få planterne til at overleve, fordi de er så specialiserede og kræver helt særlige forhold«, siger Julian Dons Henriksen.

Nabohjælp i naturen

Det bedste middel til at beskytte planterne i naturen er ifølge Naturstyrelsen er måske et nysgerrigt spørgsmål.

»Hvis man ser nogen grave planter op, så kan man venligt spørge, om folk faktisk har fået lov. For uden en tilladelse er det ikke i orden, og det kan man jo godt fortælle. På den måde kan man bidrage til at passe på naturen, siger Miljøstyrelsens biolog

Reglerne forbyder opgravning af alle planter, hvis man ikke har tilladelse fra lodsejeren. Det er altså ikke kun fredede planter, man ikke må fjerne.