Her etableres Danmarks 10 nye naturnationalparker

På kortet ses placeringen af Danmarks naturnationalparker. Grafik: Miljøministeriet

NATUR – Regeringen og aftalepartierne bag Natur- og Biodiversitetspakken har fastlagt placeringen af Danmarks 10 naturnationalparker. De bliver bredt geografisk fordelt i Danmark.

Nye store sammenhængende områder skal hjælpe biodiversiteten og den vilde natur tilbage i Danmark, og i går kunne miljøminister Lea Wermelin afsløre placeringen af Danmarks naturnationalparker.

»Alt for længe har vi lagt bånd på naturen. Tæmmet den. Gjort den snorlige og symmetrisk. Men i dag sætter vi naturen fri«, lød det i går fra miljøminister Lea Wermelin.

»I årtier har vi talt om alt det, der er forsvundet fra vores natur. I dag kan vi begynde at tale om alle de arter, der skal blive flere af. Og det er ikke kun godt for naturen. Det giver også fantastiske naturoplevelser«, sagde hun.

Omfatter 25.000 hektar

Regeringen, SF, Radikale Venstre, Enhedslisten og Alternativet afsatte med Natur- og Biodiversitetspakken 888 mio. kr. til blandt andet at give naturen et markant løft med i alt 15 naturnationalparker fordelt over hele landet.

Placeringen af de første fem er allerede fastlagt, og i går kom de sidste på Danmarks-kortet. Fra Læsø og Hanstholm i nord, til Draved Skov og Kongens Mose i syd. Og fra Husby i vest til Ulvshale i øst.

De fem første naturnationalparker er Fussingø ved Randers, Gribskov i Nordsjælland, Almindingen på Bornholm, Stråsø mellem Herning og Holstebro og Tranum ved Jammerbugt.

De 10 nye naturnationalparker kommer til at ligge her:

  • Læsø Klitplantage (Læsø Kommune)
  • Hanstholm i Thy (Thisted Kommune)
  • Husby Klitplantage i Vestjylland (Holstebro Kommune)
  • Kompedal Plantage i Midtjylland (Silkeborg Kommune)
  • Mols Bjerge i Djursland (Syddjurs Kommune)
  • Nørlund Plantage og Harrild Hede i Midtjylland (Ikast-Brande Kommune og Herning Kommune)
  • Draved Skov og Kongens Mose i Sønderjylland (Tønder Kommune)
  • Hellebæk Skov og Teglstrup Hegn i Nordsjælland (Helsingør Kommune)
  • Bidstrupskovene på Midtsjælland (Lejre Kommune)
  • Ulvshale Skov på Møn (Vordingborg Kommune)

Sammenlagt vil de i alt 15 naturnationalparker brede sig over et areal på ca. 25.000 hektar, oplyser miljøministeren. Det svarer til et areal, der er mere end 20 gange så stort som Danmarks mest besøgte naturområde, Dyrehaven, og hvor naturen får plads til at udvikle sig på mere naturlige præmisser.

Derudover er det allerede besluttet at etablere to marine naturnationalparker i henholdsvis Lillebælt og Øresund, hvor der gøres en særlig indsats for at styrke den marine natur og biodiversitet.

Radikale: Noas Ark for dansk natur

»Jeg har sagt det før, og jeg siger det gerne igen: Det her er ’Noas Ark’ for dansk natur. Nu giver vi naturen plads og dyrene deres levesteder tilbage«, siger Zenia Stampe, miljøordfører for Radikale Venstre.

»Store, sammenhængende arealer, geografisk spredning og variation i naturtyper, har været de helt afgørende parametre for Enhedslisten i udvælgelsen af Danmarks nye naturnationalparker. Det er vi heldigvis for biodiversiteten kommet i mål med«, siger Enhedslistens miljøordfører Peder Hvelplund.