

Forskere og naturorganisationer vil frede 30 procent af de sårbare hav- og kystområder i 2030. I dag er blot 5,3 procent reelt beskyttet mod forurening, overfiskeri og udnyttelse af råstoffer.
VERDENSHAVENE – Med fred og ro kan økosystemer i havet komme sig over katastrofale forhold. Koraller kan spire frem igen, og fisk og havdyr kan vende tilbage til steder, de ellers er blevet fortrængt fra. Men det kræver omfattende fredning af verdens have.
Det skriver Verdens Bedste Nyheder, som oplyser, at flere og flere forskere og naturorganisationer har sat sig som mål at beskytte 30 procent af de sårbare hav- og kystområder i 2030.
Miljø- og naturorganisationer anslår, at mindst en tredjedel af verdens fiskebestande er overfiskede, op mod halvdelen af de skrøbelige levesteder i havet er ødelagt, og en stor del af verdens kystområder er presset af opvarmning, fiskeri, overløb fra landbrug og forurening.
Ifølge biodiversitetskonventionen skulle 10 procent af verdens hav- og kystområder være beskyttede i år, men ifølge FN er det kun 7,4 procent der er beskyttede og flere områder er ikke underlagt fysisk eller juridisk kontrol. Den internationale organisation Marine Conservation Institute anslår, at blot 5,3 procent af havet reelt er beskyttet mod overfiskeri, udnyttelse af råstoffer og forurening.
Beskyttede områder sikrer et levende hav
Men det går trods alt fremad, skriver Verdens Bedste Nyheder. For 20 år siden var det kun 0,9 procent, der var underlagt nogen form for beskyttelse, og forskere anslår, at de beskyttede havområder vokser med otte procent årligt.
Der er flere måder at beskytte havets økosystemer og havdyr på. Fredninger af specifikke arter er snævre, men effektive, og eksempelvis er bestanden af pukkelhvaler i Sydhavet snart tilbage på niveauet fra før hvaljagten satte ind og næsten udryddede dem.
Men det bedste er at udvide beskyttede områder, så fx fiskeri og råstofudvinding begrænses eller stoppes, siger Thomas Kirk Sørensen, der er sektionsleder for det marine område i WWF Verdensnaturfonden.
»Beskyttede områder sikrer et levende hav og øget biodiversitet«, siger han til Verdens Bedste Nyheder.
»Man skal se naturen som helhed, for den går ikke på kompromis, og det er ikke nok eksempelvis at beskytte specifikke stenrev uden også at beskytte områderne udenom, som vi gør i Danmark, fordi de forskellige områder påvirker hinanden«, forklarer han.