Grøn update – juli 2020

Korte nyheder, links, citater m.m. Vi opdaterer løbende med flere historier frem til månedens udgang. GreenUpdate.dk er en uafhængig, gratis nyhedstjeneste med fokus på klima, natur, miljø og grøn omstilling. Send os gerne et tip eller en pressemeddelelse til: editor@greenupdate.dk.


Danish Crown vil bæredygtighedscertificere alle slagtesvin

10. juli – Efter god interesse fra kunderne tager Danish Crown nu næste skridt og vil have alle grise leveret til Danish Crowns danske slagterier bæredygtighedscertificeret.

»Danish Crown er på en mission, hvor målet er klimaneutralt kød i 2050. Vejen til det mål er lang, og der er brug for innovation, teknologi osv., hvis det skal lykkes. Men et af redskaberne til at få overblik over klimabelastningen er at certificere alle ejere«

Det oplyser slagterikoncernen, som samtidig fortæller, at de danske svineproducenter ifølge nye tal fra Seges har øget den gennemsnitlige produktivitet.


Flere turister på øerne end nogensinde før

10. juli Mange af de danske øer oplever i år flere turister end nogensinde før, bl.a. som følge af gratis færgeoverfarter og det populære Ø-pas. Nu lancerer Landdistrikternes Fællesråd en storstilet turismekampagne for at booste ø-turismen i Danmark. Samtidig er 50.000 nye Ø-pas klar til danskerne.

Tal fra Transport- og Boligministeriet viser, at der allerede i de første fem dage af juli har været cirka 83.000 passagere med 34 ud af 54 færgeruter, hvor man som cyklende eller gående kan sejle gratis i hele juli.


Seks ud af de ti mest dyrkede afgrøder i Danmark er korn

10. juli Danske landmænd dyrker korn, majs og græs. Ifølge en ny opgørelse fra Landbrugsstyrelsen er seks ud af de mest dyrkede afgrøder i Danmark vårbyg, vinterhvede, vinterraps, vinterhybridrug, vinterbyg og vårhavre.

  1. Vårbyg
  2. Vinterhvede
  3. Silomajs
  4. Græs med kløver/lucerne, under 50 % bælgpl. (omdrift)
  5. Vinterraps
  6. Permanent græs, normalt udbytte
  7. Vinterhybridrug
  8. Vinterbyg
  9. Vårhavre
  10. Græs uden kløvergræs (omdrift)

Danske forskere med i internationalt projekt om økologisk produktion

8. juli – Forskere fra henholdsvis Aarhus Universitet og Københavns Universitet kommer med i to nye ERA-netprojekter inden for udvikling af bæredygtig, økologisk fødevareproduktion.

Det er de to ERA-net SUSFOOD2 og CORE Organic, der sammen har udbudt en pulje på 9,5 mio. euro til nye projekter og nu har udvalgt 12 projektet.

To af projekterne har dansk deltagelse, og det er GUDP, der medfinansierer de danske deltagere med i alt 3,7 mio. kroner, oplyser Miljøstyrelsen.


Gulerødder kan erstatte syntetiske farvestoffer i fødevarer

8. juli – Forskere fra Aarhus Universitet nu fundet en metode, der kan gøre almindelige orange gulerødder sorte. Det betyder, at man nu kan udvinde naturlige farvestoffer til fødevarer.

Det skaber nye muligheder indenfor produktion af naturlige farvestoffer til fødevareindustrien som er i fuld gang med at erstatte de udskældte syntetiske farvestoffer.

En række syntetiske farvestoffer i fødevarer er mistænkt for at have uønskede bivirkninger specielt hos børn. Derfor har EU de seneste ti år krævet, at produkter indeholdende udvalgte syntetiske farvestoffer skal have tydelige advarsler på emballagen.


Coop vil bygge bæredygtige lejligheder

8. juli – Dagligvarekoncernen Coop poster mere end to mia. kr. i nyt prestigeprojekt i Albertslund. Projektet, kaldet Coop Byen, omfatter 250.000 kvadratmeter omkring Coop’s nuværende hovedkvarter


Holland skrotter 10 procent af svineproduktionen

8. juli – 407 hollandske svineproducenter har valgt at takke ja til regeringens tilbud om at nedlægge produktionen og får nu en klækkelig kompensation. Det sker som led i den hollandske miljøplan.

Svineproducenter råder tilsammen over ti procent af Hollands samlede svineproduktion

Den hollandske regering har afsat 180 mio. euro (1,341 mia. kr.) til at købe landmænd ud af deres bedrifter som led i en miljøplan for landet, skriver tyske Agrarheute ifølge netmediet Agriwatch.


Retssag om grøn mad i offentlige institutioner

6. juli Vegetarisk Forening har indledt en indsamling, skal skaffe penge til en bebudet retssag om retten til vegetarisk og vegansk mad i de offentlige institutioner.

Dansk Vegetarisk Forening har igennem flere år modtaget hundredvis af henvendelser fra vegetarer og veganere, som oplever problemer med maden i de offentlige køkkener, og en retssag afklare, hvornår man har ret til vegetarisk og vegansk mad, fortæller foreningens generalsekretær, Rune-Christoffer Dragsdahl.

Dansk Vegetarisk Forening har valgt Christian Dahlager, som er advokat med møderet for Højesteret, til at føre sagen.

– Det er godt, at Danmark mange steder over skattebilletten har måltider i børnehaver, vuggestuer og andre institutioner, men selvfølgelig må det offentlige så også sikre lige vilkår for alle. Det betyder, at institutionerne må sørge for ikke blot en ordning til de, der foretrækker at spise kød, men også til vegetarer og veganere. Ellers er der tale om en uretmæssig forskelsbehandling, siger han.