Fugleinfluenza hærger blandt de vilde fugle

Erfaringerne viser, at epidemier i reglen stilner af i løbet af foråret. Måske i takt med at fugleflokkene går i opløsning, når yngletiden nærmer sig. Foto: Pixabay

FUGLEINFLUENZA – Fugleinfluenzaen har især raseret blandt musvågerne. Også tårnfalke og spurvehøge har været ramt de seneste måneder.

I løbet af det seneste år er der konstateret dødsfald på grund af fugleinfluenza blandt mindst 33 arter af vilde fugle i Danmark. Særligt arter, som færdes i flokke, er hårdt ramt.

Det oplyser Dansk Ornitologisk Forening.

Den dødbringende fugleinfluenza har især hærget blandt sangsvaner, bramgæs og knopsvaner. Men også vandrefalke, musvåger og tårnfalke er bukket under på grund af virus.

I 2021 blev der ifølge ornitologerne obduceret 760 vilde fugle fra den danske natur, hvoraf der blev påvist højpatogen (meget sygdomsfremkaldende) fugleinfluenza i 291.

I løbet af de første to uger af 2022 er der indleveret 29 døde, vilde fugle til analyse. Flere end halvdelen af dødsfaldene i år skyldes fugleinfluenza H5N1, viser analyser fra Statens Serum Institut.

Vil kræver flere ofre

»Vi forventer, at fugleinfluenzaen vil kræve flere ofre de kommende uger. Vi kan konstatere, at dødsfaldene blandt de vilde fugle finder sted geografisk jævnt fordelt i Danmark. Ingen egne går fri«, siger Charlotte Kristiane Hjulsager, seniorforsker i virologi på Statens Serum Institut, til Dansk Ornitologisk Foreningens nyhedstjeneste.

»I efteråret 2021 konstaterede vi fugleinfluenza i pibeænder, krikænder og spidsænder, der var nedlagt under jagt. Det vil sige, at virussen var i fugle, der ikke umiddelbart havde symptomer, og som måske kunne flyve langt som smittebærere«, siger hun.

Stilner af i løbet af foråret

Sidste år holdt fugleinfluenzaen en sommerpause i juni, juli, august og september. Også i år vil epidemien formentlig stilne af ud på foråret, skønner Charlotte Kristiane Hjulsager.

»Vores erfaringer fra tidligere udbrud af fugleinfluenza viser, at epidemier i reglen stilner af ud på foråret. Måske i takt med at fugleflokkene går i opløsning, når yngletiden nærmer sig. Det må vi formode også vil ske i år, når fugletrækket bevæger sig mod nord og nordøst«, siger hun.