Flemming Abrahamsson er død

Flemming Abrahamsson. Privatfoto

MINDEORD – Danmarks grand old man indenfor bæredygtigt byggeri døde 21. maj 2022.

Af Jytte Abildstrøm og Tove Schøler Christensen

Vores ven Flemming gik stille og værdigt ind i efterlivet  21. maj om morgenen.

Flemming var en sand foregangsmand, bygmester, inspirator og læremester, Danmarks grand old man indenfor bæredygtigt byggeri, som han arbejdede med i mere end 40 år.

Han var murer, konstruktør og arkitekt. Hans mærkesager var »Det åndende hus«, masseovne, lokal energi, COB (lerbyg), passiv sol og komposttoiletter.

På Jytte Abildstrøms Teater, Riddersalen, lærte vi Flemming at kende i Miljøåret 1987. Det blev et smukt venskab: Han sad i teatrets bestyrelse i mange år og var en af hovedkræfterne bag teatrets program »Ånd i Hånd« i Kulturby96 , hvor vi ville forene teaterkunstens verden med nogle af de fagfolk, pionerer, kunsthåndværkere og  forskere som vi havde mødt i Miljøåret.

Det økologiske inspirationshus

Det resulterede nogle år senere i opførelsen af »Det økologiske Inspirationshus« ved Lorry, som Flemming var arkitekt og ankermand på. Det var bygget hen over teatrets værksted som et kæmpe væksthus, der rummede konkrete eksempler på, hvad der er muligt indenfor økologisk byggeri. Mange børn og voksne er blevet undervist her og har fundet inspiration til et mere økologisk og bæredygtigt liv.

Flemming var med ved etableringen af Økosamfundet i Torup i begyndelsen af 90’erne, hvor han tegnede nogle af de første huse.

Mange mennesker har haft glæde af hans kundskaber, opfindsomhed og vilje til samarbejde; i årenes løb har han assisteret utallige selvbyggere, ombyggere og nybyggere med råd og dåd.

Altid fandt han på noget nyt, som først blev afprøvet hjemme på Øbrovej i Stenlille.

Stor familie

Vi vil savne ham meget og vores tanker går til Karen, hans viv og kærlige makker.

Flemming efterlader sig en stor familie, fem voksne børn med familier plus alle de andre som har følt sig hjemme på Øbrovej.

Et smukt og varmt menneske er gået videre, ærlig og redelig, humoristisk og festlig, berejst og belæst, meget generøs og beskeden.

Flemming blev 79 år. Æret være hans minde, i taknemmelighed.