Fire grise lærte at spille video og bruge et joystick med snuden

Grise kan lære at spille og bruge et joystick med snuden. Foto: Eston Martz/Pennsylvania State University

DYR – Fire grise: Hamlet, Omelette, Ebony and Ivory lærte at bruge et joystick og spille videospil. »Når du ser grise lige i øjnene, kan du se, hvor intelligente de er«.

Grise er langt mere intelligente, end de fleste tror, og for de legeglade dyr må livet på et spaltegulv af beton i en moderne svinefabrik være lidt af et helvede.

I et forsøg blev fire grise trænet op til at bruge et joystick og styre en markør på skærmen, som var indbygget i en væg. Forskerne siger,at det er lidt af en bedrift, at grisene var i stand til at forstå forbindelsen mellem pinden og spillet.

I begyndelsen blev grisene belønnet, men selv da mekanismen, der udløste foder-belønningen brød sammen, fortsatte grisene med at spille og klarede udfordringerne kun opmuntrede af forskernes venlige ord, skriver den britiske radio, BBC.

Sansende væsener påvirkes af, hvordan vi behandler dem

»Denne type undersøgelse er vigtig, fordi den viser, at grise som alle andre sansende væsener er påvirkede af, hvordan vi behandler dem og interagerer med dem, siger Dr. Candace Croney, som er den ledende forsker bag forsøget.

Forskerne mere også, at det faktum, at grisene overhovedet var i stand til at spille videospil, er bemærkelsesværdigt, fordi de er langsynede dyr uden hænder og tommelfingre. Det var dog ikke nemt for dem.

Ud af to Yorkshire grise var Hamlet bedre til at spille end Omelette, men begge kæmpede, da det blev sværere og ramte kun den enkelte tast hver anden gang.

Hos Panepinto micro grise var der større forskel på deres evner, mens Ivory var i stand til at ramme rigtigt i 76 pct. af gangene, klarede Ebony kun 34 pct.

Kan agere i situationen

Alligevel var forskerne tilfredse med, at grisene i forsøgene var målrettede og fokuserede og ikke tilfældige. Det betyder, at alle grise i forsøget i nogen grad var i stand til at opfatte forbindelsen mellem joystikket og curserens bevægelser.

Kate Daniels fra Willow Farm i Worcestershire siger til BBC Radio 4´s Today, at skønt forskerne måske er imponerede »så tror jeg ikke, at dette vil overraske dem, der arbejder med grise«.

»De spiller ikke Minecraft – men de kan agere i situationen, så de bliver belønnet, og det er overhovedet ikke nogen overraskelse«, tilføjede hun.

Hun gentog et berømt Winston Churchill-citat: »Hunde ser op til dig, katte ser ned på dig, men grise ser dig lige i øjnene«.

»Når du ser grise lige i øjnene, kan du se, hvor intelligente, der er«, siger Kate Daniels.

Grise kommer dog ikke på højde med mennesker eller andre primater, når det gælder computerspil. Samme eksperiment er blevet gennemført med chimpanser og aber, som klarede spillene væsentligt bedre.

https://twitter.com/BBCWorld/status/1359831521675378688