Donald Trump: Jeg er stolt af, hvad vi har udrettet

Donald Trump forlader Det Hvide Hus i vanære som den eneste præsident, der nu for anden gang kan se frem til at blive stillet for en rigsret. Grafik: Pixabay.

»I skal vide, at den bevægelse, vi har startet, kun lige er begyndt. Man har aldrig set noget lignende«, siger Donald Trump, som har icenesat sin egen pompøse afskedsfest.

EXIT TRUMP – I en afskedstale, som er blevet lagt på YouTube tirsdag, dagen før Donald Trump må forlade Det Hvide Hus, siger han, at han er stolt af, hvad han har udrettet og de resultater, han har opnået i løbet af sine fire år som præsident.

»Nu giver jeg magten videre en ny regering, men I skal vide, at den bevægelse vi har startet, kun lige er begyndt. Man har aldrig set noget lignende«, sagde Trump til sine tilhængere i en svulstig tale.

I talen takkede Trump sin familie og nærmeste medarbejdere og gennemgik sine egne heroiske bedrifter, men udlod helt at nævne, at han forlader Det Hvide Hus i vanære som den eneste præsident i historien, der er blevet stillet for en rigsret to gange. Alligevel mener Trump, at han uselvisk har tjent sit land på den bedst mulige måde.

Trump, der er blevet kendt for sin alternative virkelighedsopfattelse, tog også uden at blinke æren for, at hele to medicinalvirksomheder i rekordfart har udviklet en virksom vaccine mod corona-virus, men glemte til gengæld at notere, at den dødelige pandemi nu har kostet 400.000 amerikanere livet.

Forlader Det Hvide Hus i vanære

Sidste gang for at at opildne til optøjer og angrebet på senatsbygningen Capitol Hill 6. januar, hvor en ophidset folkemængde bestående af Proud Boys og andre højreekstremistiske gruppe brød ind i regeringsbygningen og raserede kontorerne i blind tiltro til Trumps gentagne løgne om, at han var den retmæssige vinder af præsidentvalget 3. november.

I sin videotale undgik Trump helt at nævne Joe Bidens navn, og han har stadig ikke erkendt sit nederlag.

På falderebet måtte Trump også lide den tort, at lederen af det republikanske parti Mitch McConnell, som ellers trofast har fulgt Trump i tykt og tyndt, omsider lagde afstand til den afgående præsident, som han erkendte havde ophidset til stormløbet på kongressen.

»De blev fodret med løgne og tilskyndet af præsidenten og andre magtfulde personer«, sagde han.

Det er ifølge amerikanske medier første gang, McConnell direkte siger, at Trump havde en væsentlig del af skylden for angrebet på Kongressen.

Trump icenesætter sin egen afsked

Donald Trump ventes at forlade Det Hvide Hus tidligt onsdag morgen. Han har på forhånd afvist at deltage i den traditionelle ceremoni i forbindelse med præsidentskiftet, hvor Joe Biden og Kamala Harris aflægger ed som ny præsident og vicepræsident. Måske fordi han ikke vil risikere at havne i en situation, hvor Biden og Harris uundgåeligt vil få al rampelyset, mens han selv ville være henvist til en birolle.

I stedet har Trump icenesat sin egen pompøse afsked. I den indgår både en rød løber, et militærorkester, og ifølge CNN har Trump også bestemt, at der skal lyde en geværsalve med 21 skud, som også lyder på Memorial Day – en helligdag i USA, hvor man mindes de personer, der er faldet under tjeneste i de væbnede styrker.

Trump vil bosætte sig i Florida, hvor også hans datter Ivanka Trump og hendes mand Jared Kuhsner for nylig har købt en stor grund til 30 mio. dollars.