Den bedste miljøminister Danmark aldrig fik

Den bedste miljøminister Danmark aldrig fik. Foto: Peter Sørensen

Steen Gade er SF’s grønne frontfigur. For nylig fyldte han 70 år.

NAVNE – »Steen Gade er den bedste miljøminister, Danmark aldrig fik. Han ville have været en god miljøminister, fordi han er så seriøs og fagligt velfunderet.«

Sådan skrev Venstres Bertel Haarder i valgkampens første dage i Kristeligt Dagblad, da han skulle udtrykke noget fordelagtigt om en politisk modstander.

Mange vil give ham ret.

Steen Gade, der for nylig fyldte 70, har lige siden sine unge dage været optaget af miljø, økologi og klima, og det i høj grad hans fortjeneste, at SF i dag har en klar grøn profil.

Røde Holger og Grønne Steen
Da han i 1991stillede op til formandsvalget i sit parti, var det da også med ambitioner om at føre SF i en mere grøn retning, men flertallet valget hans modkanditat, Holger K. Nielsen.

– I aviserne omtalte de os dengang som ‘Røde Holger’ og ‘Grønne Steen’, husker Steen Gade.

I 1999 blev Steen Gade af daværende miljøminister Svend Auken ansat som direktør i Miljøstyrelsen, men gik efter fire år, da Fogh-regeringen foretog så hårdhændede nedskæringer på miljøområdet, at han kunne se anden udvej end at sige fra.

– Nu skærer man ikke ind til benet, men i benet, lød afskedssalutten fra Steen Gade.

Steen Gade er i dag formand for Folketingets Klima-, Energi- og Bygningsudvalg og stiller op til endnu en periode i Folketinget.