Danmark har formentlig fået et nyt ulvepar

Ulv. Foto: Colourbox

NATUR – Danmark har formentlig fået et nyt ulvepar i Oksbøl-området. Det vurderer forskere fra Naturhistorisk Museum Aarhus og Aarhus Universitet, som sammen overvåger ulvene i Danmark for Miljøstyrelsen.

En hanulv, som har holdt til i Oksbøl-reviret i Sydvestjylland siden maj 2020, har nu formentlig fået en mage. De to ulve blev set sammen først gang i onsdags den 9. marts 2022.

Det oplyser Miljøstyrelsen.

Det var medarbejdere ved Oksbøl Skyde- og Øvelsesterræn, som fangede det formodede par på et billede tidligt om morgenen og i dag – to dage senere – har en frivillig fra den nationale ulveovervågning bekræftet observationen. Den frivillige har registreret parallelle sporforløb af to ulve, som følges ad, og aftrykkene af poterne viser, at det ene dyr har lidt mindre aftryk end det andet, sådan som det typisk er med en han og en hun.

Mulighed for ulveunger

Det er dog endnu for tidligt at fastslå, at der faktisk er tale om et par, og om det betyder, at der kommer ulveunger i løbet af foråret. Det afhænger af hunulvens alder og af, hvornår de to ulve har mødt hinanden første gang.

Meget tyder på, at forholdet er ret nyt, og forskerne fra Danmarks Ulveovervågning mener, at de to måske har mødt hinanden for sent til at der kommer afkom ud af forbindelsen. Parringstiden er nemlig slut nu. Den ligger i slutningen af februar og begyndelsen af marts.

Hvis parret har nået det, og hunnen er blevet drægtig, vil familieforøgelsen ske efter ca. 9 uger, og det vil i givet fald betyde, at hvalpene kommer til verden slutningen af april eller begyndelsen af maj.

Den nationale ulveovervågning forsætter nu med at kortlægge det formodede ulvepars leveområde igennem systematisk eftersøgning af friske ekskrementer, som indeholder DNA, samt vildtkameraer, som kan fotografere ulvenes aktiviteter.

Overvågningens frivillige er i gang med at lede efter ekskrementer på offentligt tilgængelige veje og stier efter aftale med lodsejere. I nærmeste fremtid bliver der desuden sat flere vildtkameraer op på udvalgte, strategiske steder efter.