Anima: Aftale om mink er en historisk fejltagelse

Mandag morgen går gravemaskinerne i gang ved Sølvrå. Foto: Anima

Regeringen og et flertal af Folketingets partier har netop indgået en aftale om kompensation til minkbranchen på op mod 19 milliarder kroner.

Den enorme milliardkompensation får hårde ord med på vej af blandt andre dyreværnsorganisationen Anima, der mener, at kompensationsaftalen er en historisk fejltagelse, og at den forgylder en industri, som i årevis har været i økonomisk krise.

I flere måneder har regeringen og Folketingets partier forhandlet om en kompensationsaftale til minkerhvervet, efter regeringen tilbage i november besluttede at slå alle danske minkbesætninger ned som følge af en risikovurdering fra Statens Serum Institut. Nu ligger kompensationen klar. 

Bag aftalen er regeringen og partierne Venstre, SF, Liberal Alliance og Radikale Venstre.

LÆS OGSÅ: På nedtur: Fakta og tal om mink-industrien i Danmark 

Efterlyser permanent forbud
Den netop indgåede aftale møder kritik af dyreværnsorganisationen Anima, som mener, at aftalen forgylder et erhverv, der de seneste mange år har været i en dyb økonomisk krise.

»Det er helt uforståeligt, at et erhverv, der i årevis har været i knæ på grund af stødt faldende skindpriser, nu står til at modtage en enorm milliarderstatning«, siger Joh Vinding, direktør hos dyreværnsorganisationen Anima.  

Dyreværnsorganisationen kritiserer desuden, at avlerne bliver tilbudt en dvaleordning og mener, at aftalen i stedet burde have lukket permanent ned for dansk minkavl:   

»Kompensationsaftalen burde have bidraget til at få sat et endegyldigt punktum for en dyreetisk uforsvarlig industri. Derfor er det ærgerligt, at avlerne med aftalen foreløbig får mulighed for at vælge at genoptage minkavl næste år. Det er intet mindre end en historisk fejltagelse«, siger Joh Vinding.


FAKTA om minkavlerne

  • Det vurderes , at der indtil aflivningen af alle mink i Danmark var ca. 1.000 mink-avlere i Danmark. Det omfatter både fuldtidsminkavlere og deltidsminkavlere, der fx driver en minkbedrift ved siden af andet landbrug.
  • Minkavlerne havde ca. 2,5 mio. avlsdyr i 2019 og producerede ca. 13 mio. minkskind.
  • Der var ca. 2.600 heltidsbeskæftigede på de danske minkfarme i 2019. Dertil kommer de beskæftigede i følgeerhverv, hvorfor mange danskere på den ene eller anden måde har en tilknytning til minkerhvervet.
  • I 2019 eksporterede Danmark 24,5 mio. minkskind til en samlet værdi af 4,9 mia. kr. ifølge tal fra Danmarks Statistik. Værdien af den danske eksport har varieret betydeligt over de seneste 10 år fra 4,1 mia. i 2009 til 12,8 mia. kr. i 2013.
  • Den primære faktor bag minkerhvervets resultater er prisen på minkskind. Prisen på minkskind er præget af meget betydelige udsving over tid, og set over de seneste 10 år var 2013 et højdepunkt med en skindpris på over 600 kr., mens prisen i 2019 var nede på omkring 200 kr.
  • Erhvervet var været i en prismæssig lavkonjunktur de seneste år. Den gennemsnitlige pris over de seneste 10 år har været ca. 347 kr. pr. skind.
    Kilde: Erhversministeriet / Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.