Amazonas afskovning er den mest ødelæggende i de sidste 12 år

Verdens største regnskov er truet. Skovrydningen er accelereret under den nuværende præsident. Foto: Greenpeace.

Afbrænding og afskovning af verdens største regnskov når nye højder under præsident Bolsonaros, viser nye tal.

Opdateret 1. december 11:20 med kommentar fra
Kristine Clement, kampagneleder for landbrug og skov i Greenpeace

REGNSKOV – Afskovningen af Amazonas-regnskoven i Brasilien er ikke gået hurtigere i løbet af de seneste 12 år, end den er under præsident Jair Bolsonaro.

Det viser en ny rapport fra landets regering, skriver nyhedsburauet Reuters.

Regnskoven i Amazonas er verdens største regnskov og strækker sig over et areal på næsten syv millioner km² og udgør over halvdelen af jordens tilbageværende regnskovsområder.

Jair Bolsonaro har slået sig op på bedre udnyttelse af Amazonas’ ressourcer. Det betyder blandt andet, at der bliver fældet og brændt regnskov for at dyrke jorden i stedet.

Præsidenten siger, at det kan være med til at løfte befolkningen i området ud af fattigdom, mens miljøforkæmpere siger, at det har været med til at stimulere til ulovligheder og yderligere skovrydning.

I løbet af 2020 er 9,5 procent af den tidligere 11.088 kvadratkilometer store regnskov blevet ødelagt, viser tallene fra Brasiliens regering.

Greenpeace: Uhæmmet rovdrift siden Bolsanaro trådte til.

»Det er en katastrofe, at skovrydningen i den brasilianske del af Amazonas fortsætter med at vokse på et tidspunkt, hvor både skovene og det globale klima akut har brug for, at det begynder at gå den anden ej«, siger Kristine Clement, kampagneleder for landbrug og skov i Greenpeace.

Hun mener, »det er helt skævt«, at Danmarks regering samtidig presser på i EU for at vedtage en handelsaftale med Brasilien og tre andre sydamerikanske lande, på trods af, at aftalen forudses at øge skovrydningen med yderligere 25 procent.

»Siden Bolsonaro-regeringen tiltrådte for to år siden, har vi set en ekstrem skovrydning og rovdrift på Amazonas-regnskoven, der er er drevet af en uhæmmet udvidelse af landbruget og især produktionen af oksekød og soja til foder. Hvis EU i denne situation vælger at vedtage en frihandelsaftale med Brasilien, der vil øge presset på regnskoven og klimaet, vil det være en fjer i hatten for præsident Bolsonaro og direkte kunne ses som en belønning for hans skovfjendske politik«, siger Kristine Clement.