Algegift i muslinger i Limfjorden

Fødevarestyrelsen advarer mod muslinger fra Limfjorden, der kan indeholde algegift. Pressefoto

Der er fundet algegift i muslinger i Risgårde Bredning og Hvalpsund i Limfjorden. Fødevarestyrelsen fraråder, at borgere samler muslinger eller østers i området.

Der er fundet algegift i muslinger i Risgårde Bredning og Hvalpsund i Limfjorden. Algegiften kan potentielt være dødelig, og derfor fraråder Fødevarestyrelsen, at borgere samler muslinger eller østers i området i den kommende tid.

Desuden anbefaler Fødevarestyrelsen, at østers- og muslingesamlere orienterer sig på Fødevarestyrelsen hjemmeside, inden de indsamler muslinger m.m. andre steder i Limfjorden.

Svimmelhed og feber

Algegiften, der er fundet i muslingerne, kaldes paralyserende skaldyrsforgiftning (PSP). Spiser man muslinger eller østers, der indeholder algegiften, kan det medføre en prikkende og brændende fornemmelse i mund og i hud med efterfølgende følelsesløshed.

Efter fire-seks timers følelsesløshed i fingre og tæer følger typisk svimmelhed og feber. Kraftig forgiftning medfører generelt tab af muskelkoordinering, åndedrætsbesvær og død ved åndedrætssvigt i meget uheldige tilfælde. Inkubationstiden for PSP varer fra 30 minutter til få timer, og forgiftningstilstanden kan vare i flere uger.   

Muslinger og østers, der er til salg i butikker og restauranter, bliver overvåget for algegift. Det er derfor fortsat sikkert at købe muslinger og østers i butikkerne og restauranter.