Aktion mod kunstgødningsfabrik

Deltagerne ved fredagens aktion mod kunstgødningsfabrikken YARA.

Kunstgødningsfabrikken YARA er storforbruger af fossil gas til fremstilling af kunstgødning. I dag aktionerede Free the Soil mod fabrikkens klimaskadelige produktion.

Aktivister har i dag været i aktion i Vordingborg for at demonstrere mod kunstgødningsfabrikken YARAs klimabelastende produktion og landbrugets afhængighed af den.

YARA, der tidligere hed Norsk Hydro og var ejet af den norske stat, har terminal i Vordingborg, og ifølge TV2 Øst anholdte politiet seks personer i forbindelse med demonstrationen, da de forcerede et såkaldt terrorhegn.

Demonstrationen var arrangeret af Free the Soil Denmark, som ifølge gruppens faceebokside er den danske afdeling af en international bevægelse, som arbejder på at stoppe det industrielle landbrug og løse klimakrisen.

YARA, der ejer Flex Gødning, indkøber ifølge aktivisterne én procent af al global fossilgas for at producere kunstgødning. Det er en stærkt klimaskadelig aktivitet, fordi metan er en langt stærkere – ca 25-30 gange – klimagas end CO2.

Yara promoverer desuden brugen af skifergas også kaldet frackinggas.

Energikrævende at producere kunstgødning

Halvdelen af al kunstgødning, der sælges på på det danske marked, er produceret af YARA. For at producere kunstgødning, opkøber virksomheden naturgas (metan) for under høje temperaturer og tryk at få kvælstof gjort plantetilgængeligt, forklarer aktivisterne.

Samtidig bryster Yara sig af at ville afskaffe hungersnød og brødføde verdens fattige.

»Vil man brødføde verdens befolkning, er det imidlertid vigtigt, at man bevarer humuslaget, der lagrer CO2. Det gør man ikke ved monokultur og brug af kunstgødning. Monokultur og kunstgødning er tværtimod opskriften på hungersnød, fordi begge dele nedbryder humuslaget«, siger Charlotte Valløe, der er netværkskoordinator i Baltic Pipe Nejtak.

Hun understreger, at det er vigtigt at bevare jordens frugtbarhed for kommende generationer.

»Man hjælper ikke de fattige ved at gøre dem afhængige af at købe kunstgødning. Det lærte Indien på den hårde måde under »den grønne revolution«, og det skal vi ikke gentage«, siger hun.

Yaras kunstgødning gør det muligt at dyrke store marker i intensiv monokultur, der er afhængige af sprøjtegifte, som ødelægger biodiversiteten.