Zenia Stampe: Svineindustrien skal under kontrol

Zenia Stampe i samtale med en af deltagerne ved det stiftende møde for Landsforeningen mod svinefabrikker i Aarhus i marts 2019. Foto: Gustav Bech

Det er ikke os, der er ekstreme, fordi vi ønsker mere kontrol med den danske svineindustri. Det er svineindustrien, der er ekstrem, og den skal under kontrol, skriver Zenia Stampe, MF for Radikale Venstre.


K O M M E N T A R
Af Zenia Stampe, miljø- og fødevareordfører for Radikale Venstre

SVINEFABRIKKER – Hold op hvor er det skørt at sidde i folketingssalen og blive beskyldt for at køre hetz mod provinsen og indføre diktaturlignende tilstande, fordi vi vil give kommunerne ret til at sige nej til gigantiske svinefarme af hensyn til de små lokalsamfund.

Vi vil jo netop give lokalsamfundet muligheden for at trække i nødbremsen. For en svinefarm på størrelse med 5-6 idrætshaller er ikke et landbrug, det er en fabrik. Og mennesker på landet har aldrig sagt ja til at bo op og ned af forurenende fabrikker, der giver dem fysiske gener, belaster området med tung trafik og ødelægger naturen.

Man flytter på landet for at nyde den friske luft, den skønne natur og sammenholdet. Ikke for pludselig at se sin landsby omdannet til en industrizone med tung trafik, luftforurening og affolkning. Og så har man ikke engang de samme rettigheder, som naboer til industrivirksomheder.

Taget som gidsler af svineindustrien

Nej, vi hetzer ikke provinsen. Vi forsøger tværtimod at beskytte landsbyerne, naboerne, naturen, miljøet og dyrene mod at blive taget som gidsler af den danske svineindustri.

Og lad mig lige slutte med at bringe proportionerne ind i denne debat: Danmark er det land i verden, der producerer suverænt flest svin per indbygger. Faktisk har vi så eksorbitant mange svin, at vi kunne halvere bestanden og alligevel beholde førstepladsen (bortset fra et par små stillehavsøer).

Det er ikke os, der er ekstreme, fordi vi ønsker mere kontrol med den danske svineindustri. Det er svineindustrien, der er ekstrem, og som skal under kontrol.