Virus-inficeret ornesæd hærger svineindustrien

Der findes ikke en lov eller bekendtgørelse, der regulerer anvendelsen af veterinære vacciner, dvs. hvor mange man må bruge samtidigt, i samme besætning eller samme dyr. Men Fødevarestyrelsen kan regulere hvilke vacciner der må bruges i Danmark på et givet tidspunkt, oplyser dyrlæge Claus Enøe hos Lægemiddelstyrelsen. Foto: Colourbox

Danske svineproducenter taber millioner af kroner og må slæbe døde grise i massevis ud af staldene.

LANDBRUG – Tankeløs håndtering af levende vacciner til svin har skabt en helt ny virus, der hærger svineindustrien med døde søer, aborter, for tidlige faringer, mange dødfødte grise, svagtfødte grise og dødeligheder i farestalden på 60-90 procent.

Sådan skriver gylle.dk under overskriften »Velkommen i Dr. Frankensteins veterinære værksted«.

Ifølge netmediet er det et hverdagsbillede, som knap 50 danske svineproducenter må leve med, fordi de i august-september 2019 blev forsynet med virus-inficeret ornesæd af hidtil uset styrke.

Må slæbe døde grise ud af staldene

Økonomisk er der tale om et kæmpetab på op mod 100 mio. kr. for svineproducenterne, der må slæbe massevis af døde grise ud af staldene. Der er nemlig ingen regler, der sikrer mod sammenblanding af vacciner, selvom dyrlægerne risikerer at skabe nye virus.

Ifølge gylle.dk peger pilen som den skyldige umiddelbart på den landmandsejede ornecentral Hatting A/S i Horsens, som i sensommeren 2019 smittede adskillige svinefabrikker med en helt ny og ukendt variant af PRRS-virus.

Derfor vil interesseorganisationen Danske Svineproducenter slæbe Hatting A/S i retten, fordi virksomheden nægter at udbetale erstatning til de virusramte svineproducenter. Men Hatting A/S melder hus forbi.

Alligevel har ornecentralen mangedoblet sin investering i sikkerhed mod virussmitte, og Fødevarestyrelsen har på ubestemt tid forbudt dyrlæger og svineproducenter at sammenblande de to levende vacciner, skriver gylle.dk.