Udsigt til CO2-afgift får landbruget til at male skræmme-scenarier

Søren Søndergaard er formand for Landbrug & Fødevarer. pressefoto: Torben Worsøe

En høj CO2-afgift på landbruget vil koste op mod 36.000 arbejdspladser og få store dele af landbruget til at flytte ud af landet, advarer Landbrug & Fødevarer.

Landbruget skal ligesom andre sektorer bidrage til Danmarks mål om at reducere udledningen af klimagasser med 70 procent inden 2030, men udsigten til en CO2-udgift får nu landbrugsindustriens hovedorganisation, Landbrug & Fødevarer til at skrue kraftigt op for retorikken og advare om tab af arbejdspladser og udflytning af store dele af landbrugsproduktionen.

Tusindvis af jobs er i fare, og en stor del af landbrugsproduktion vil ikke længere være konkurrencedygtig og flytte ud af Danmark, lyder advarslen fra Landbrug & Fødevarer.

Formanden for Landbrug & Fødevarer, Sønder Søndergaard, vurderer, at en høj CO2-afgift vil føre til et tab på mellem 19.000 og 36.000 arbejdspladser i landbruget og de tætknyttede industrier.

Det Økonomiske Råd har tidligere beregnet tabet af arbejdspladser i landbrugs- og fødevaresektoren til 19.000 ved en afgift på 1.200 kr. pr udledt ton CO2.

»Landbruget beder ikke om at blive friholdt på bekostning af andre. Vi har en landbrugsaftale, som sætter konkrete mål for CO2-reduktionen i landbruget. Den er vi i fuld gang med at levere på, alt imens vi passer på de danske arbejdspladser«, siger Søren Søndergaard.

Vil ramme hårdest i landdistrikterne

Han siger, at en CO2-afgift vil ramme højst i landdistrikterne.

De kommuner, hvor afgiften forventes at medføre det største jobtab, er Ringkøbing-Skjern. Her vil der ryge et sted mellem 737 og 1.411 arbejdspladser, vurderer Landbrug & Fødevarer. Også Herning Kommune vil få et tab på mellem 620 og 1192. Det tredje største tab vil ske i Horsens med et tab på mellem 572 og 1.137 arbejdspladser. 

Det er især fødevareerhvervets internationale konkurrenceevne, der får betydning for, hvor mange, der vil miste deres job.

»En CO2e-afgift vil kun øge produktionsomkostningerne i Danmark, da andre lande ikke har indført en CO2e-afgift. Det svækker erhvervets konkurrenceevne og producenter i andre lande vil overtage produktionen og vinde markedsandele«, lyder argumentet fra Søren Søndergaard.

Klimaet vinder ikke

»Det globale klima kommer ikke til at vinde noget ved, at vi fjerner vores egen fødevareproduktion. Den produktion, vi fjerner i Danmark, vil opstå andre steder. Og her er det altså fortsat værd at huske på, at vi er blandt de bedste i verden til at producere klimaeffektivt«, siger Søren Søndergaard. 

»Jeg ved godt, at vismændene siger, der opstår nye jobs på sigt. Men det er godt nok en ringe trøst for de mennesker, som arbejder i landbruget og fødevareindustrien«, siger han til Finans.

Prehn: Skru ned for dommedagsprofetierne

Fødevareminister Rasmus Prehn har for få dage siden opfordret Søren Søndergaard til at skrue ned for dommedagsprofetierne:

»Jeg synes, at Søren Søndergaard og Landbrug & Fødevarer skal skrue lidt ned for dommedagsprofetierne, indtil de rent faktisk har set, hvad ekspertgruppen kommer med af konkrete forslag. Det vil jo være med behørige hensyn og dialog med landbruget. Det vil være for netop at sikre den stærke visionære ambitiøse grønne omstilling, som også selv landbruget er optaget af«, siger han til AgriWatch.