Svinepest i Tyskland gør ondt på svineindustrien i Danmark

Pattegrise dier soen. Foto: Pixabay

Mere end 20 procent af de danske smågrise sendes til Tyskland, der er ramt af svinepest. Nu styrtdykker svinepriserne.

LANDBRUG – Forleden blev der konstateret svinepest i Tyskland, og det har sendt chokbølger gennem den danske svineindustri. Fra en historisk optur med rekordpriser er udviklingen til en ligeså stor nedtur, skriver nyhedsbureauet Ritzau.

– Det er surrealistisk, så hurtigt det er vendt, siger formanden for Danske Svineproducenter Kim Heiselberg til Ritzau.

Efter rekordstor gang i eksporten til især Kina kom først corona. Og nu er det, som alle har frygtet i årevis, en skræmmende realitet: Nabolandet Tyskland har oplevet flere tilfælde af den frygtede afrikanske svinepest.

Den frygtede sygdom får stor økonomisk betydning for ikke blot Tyskland men også for Danmark.

Nærmest en chokeffekt

– Da det første tilfælde for nylig kom i Tyskland tæt på grænsen til Polen, så gav det nærmest en chokeffekt herhjemme. Nu var sygdommen ikke bare langt ovre i Østeuropa, men lige hos vores nærmeste nabo, siger Kim Heiselberg til Ritzau.

Store eksportmarkeder som Kina, Japan og Sydkorea har lukket for al import fra Tyskland. Landet er nu tvunget til at afsætte sin store eksportproduktion på over en million ton svinekød årligt internt i Europa.

Det har fået priserne til at styrtdykke i EU. I fredags faldt noteringen for danske smågrise til Tyskland med 90 kroner per gris, oplyser Ritzau