Statens million-tilskud til svinefabrikker skal være hemmelige

Kjeld Hansen er journalist og gårdejer. Foto: Gustav Bech

SVINEFABRIKKER – En liste med navnene på 57 svinefabrikker og virksomheder, der i 2020 modtog tilsammen 250 mio. kroner i støtte til nye staldanlæg, skal slettes fra nyhedssiden gylle.dk. Det kræver Landbrug & Fødevarer.

Står det til landbrugets magtfulde organisation Landbrug & Fødevarer, så skal offentligheden ikke længere kunne få indsigt i, hvilke kødfabrikker der modtager millionstøtte fra staten til at udvide produktionen af svinekød.

Ifølge gylle.dk har Landbrug & Fødevarer startet en klagesag ved Datatilsynet, hvor man kræver, at navnelisten over de 57 svinekødsvirksomheder, der i 2020 modtog tilsammen 250 mio. kroner i støtte til nye staldanlæg, skal slettes fra nyhedssiden gylle.dk.

Kjeld Hansen, der er redaktør af gylle.dk, venter en afgørelse i begyndelse af det nye år.

Hemmelige tilskudsmodtagere

Sagen er rejst af virksomhedsrådgiver Klaus H. Petersen fra økonomiafdelingen hos Bornholm Landbrug & Fødevarer. Det sker på vegne af en større svinekødsfabrik på solskinsøen, der er blandt modtagerne af de mange skatteyderkroner i 2020.

Klaus H. Petersen gør gældende, at ejeren/ejerne af de virksomheder, der modtager offentlig millionstøtte, skulle være omfattet af databeskyttelsesloven, således at det ikke er tilladt af offentliggøre, hvilke virksomheder der scorer millionerne, og ej heller hvem ejerne er.

Ifølge gylle.dk er Bornholm Landbrug & Fødevarer selv blandt modtagerne af millionstøtte fra EU. Ifølge sitet fremgår støttetilsagn og de støttemodtagende virksomheders data og adresser også af Landbrugsstyrelsens egne offentliggørelser samt af CVR-registret.