SF vil sætte en stopper for dumping af giftigt havneslam i havet

Kolding Kommune har søgt om tilladelse hos Miljøstyrelsen til at dumpe 360.000 kubikmeter havneslam i Lillebælt. På billedet ses Lillebæltsbroen fra luften. Foto: Colourbox

Forurenet havneslam skal på land for at blive renset, mener Rasmus Nordquist, SF.

FORURENING – SF vil sætte en stopper for, at forurenet affald fra havneudvidelser og anlægsarbejde i havnene kan dumpes i havet.

Det fortæller partiets fiskeri- og naturordfører, Rasmus Nordqvist.

– Havneslam er fyldt med gift, tungmetaller og andre klamme ting fra årtiers havnearbejde. Det er for ulækkert, at vi bare graver det op og smider det fra os i naturen lige på den anden side af molen. Det skal bare stoppes, siger han.

I havneslam findes der tungmetaller og rester af giftigt skibsmaling, og når man efterfølgende deponerer slammet ude på åbent hav, vil tungmetallerne via fisk, alger og havdyr indgå i fødekæderne og ende på vores middagsbord.

Forleden kom det frem, hvordan kommuner får lov til at dumpe millioner af ton forurenet havneslam i havet. I dagbladet Politiken fik Miljøstyrelsen kritik af både miljøorganisationer, fiskere og eksperter, fordi styrelsen giver tilladelser til at opgrave forurenet havbund for derefter at smide det et andet sted i havet.

Lovgivning skal sikre rensning

SF foreslår, at man i stedet renser slammet, så det for eksempel kan anvendes som byggematerialer.

»Vi accepterer ikke, at byggepladser bare dumper deres giftige affald på den anden side af hegnet. Det skal vi selvfølgelig heller ikke acceptere til havs. Derfor vil jeg bede ministeren om et øjeblikkeligt midlertidigt stop for klapning fra havne, mens vi får den endelige lovgivning på plads i de kommende havplaner«, siger Rasmus Nordqvist ifølge Ritzau.

Ifølge Politiken har Kolding Kommune i øjeblikket søgt om tilladelse hos Miljøstyrelsen til at dumpe 360.000 kubikmeter havneslam i Lillebælt.