SF begejstret: Fussingø bliver ny naturnationalpark

Smukke solstråler gennem Fussingø skov. Fussingø er et fantastisk naturområde, som bliver omdannet til en naturnationalpark. Foto: Colourbox

SF gik til valg på at etablere 15 nye naturnationalparker. Nu bliver de første to en realitet, og den ene bliver Fussingø ved Randers.

NATUR – SF gik til valg på at etablere 15 nye naturnationalparker. Nu bliver de første to en realitet, og den ene bliver Fussingø ved Randers. Det er Charlotte Broman Mølbæk, MF for SF i Østjylland begejstret for.

– Fussingø er et fantastisk naturområde, som har stor betydning for os i Randers. Jeg har selv badet i Fussingsø som barn, drukket øl på Galgebakken som ung, og jeg har kælket der med mine børn. At det nu bliver en naturnationalpark er en national anerkendelse af områdets værdi, siger hun.

Nationalparken skal både have åbne græsningsarealer og urørt løvskov, som kun skal passes af kronvildt, kreaturer eller måske vilde heste. Engene, overdrevene og småsøerne skal være levested for vilde dyr, planter og insekter.

Fussingø er oplagt

– Det har været en stor udfordring af vedligeholde området, men når området bliver lagt ud som naturnationalpark, så tager staten det overordnede ansvar. Det er en kæmpe gave for os, samtidig med at Fussingø er helt oplagt som en af de kommende 15 naturnationalparker, siger Charlotte Broman Mølbæk.

Sammen med Socialdemokraterne foreslog SF i valgkampen, at der skal udlægges 15 vilde naturnationalparker, som skal skabe mere sammenhængende natur i Danmark. Det kan give planter, insekter og dyreliv de uforstyrrede levesteder, som de har brug for, hvis vi skal bremse naturkrisen.

Det er på høje tid

Antallet af truede fugle, pattedyr, sommerfugle, bier, padder og krybdyr er fordoblet på 10 år. 95 procent af de overvågede danske naturtyper, og 57 procent af de danske arter er i tilbagegang.

– Det er på høje tid, at vi nu sætter gang i de to første parker. Det har vi presset regeringen på i lang tid. Men vi har travlt med at komme videre. Derfor har vi samtidig aftalt af afdække hvordan vi kommer i mål med de næste 13 naturnationalparker. Det er super vigtigt, siger Anne Valentina Berthelsen, SFs naturordfører.

Sammen med regeringen og de øvrige støttepartier har SF netop indgået en aftale om udmøntning af 100 millioner kroner til mere natur. De skal blandt andet bruges på at etablere to nye naturnationalparker.