Risikoen for virusmutation i landbrugsdyr er velkendt

Dansk Vegetarisk Forening har længe advaret om risikoen for virusmutationer i den intensive danske produktion af kyllinger, svin og kvæg. Pressefoto

Vegetarisk Forening er blandt dem, der længe har advaret om risikoen for at virusser muterer i den intensive produktion af dyr – også i Danmark. Det er sket med henvisning til forskere og rapporter fra FN.

LANDBRUG – Den danske mutation af virus i minkproduktionen er ikke overraskende, men en forventelig konsekvens af den intensive husdyrproduktion i Danmark, mener Dansk Vegetarisk Forening.

»Danmark er det land i verden, som har den højeste animalske produktion per indbygger. Når man samler tusindvis af landbrugsdyr på meget lidt plads, bliver det alletiders yngleplads for virusser. Dels fordi virusser her kan springe nemt fra dyr til dyr, dels fordi dyrenes immunsystemer svækkes, når de lever under stress«, påpeger Rune-Christoffer Dragsdahl, generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening.

Åbenlyst at det kunne ske i Danmark

Han siger, at foreningen længe har forsøgt at gøre opmærksom på den generelle risiko ved mutation af virusser i intensiv produktion af dyr.

»Det har hele tiden været åbenlyst, at det kunne ske i Danmark«, siger han.

Rune-Christoffer Dragsdahl har siden statsministerens nedlukning i marts blandt andet skrevet kronikker og kommentarer i Berlingske, Jyllands-Posten og Avisen Danmark. Desuden har DR faktatjekket påstandene med to førende danske forskere og efterfølgende bragt et indslag i Deadline med andre forskere. Foreningen er også aktiv på de sociale medier, hvor de deler opslag og videoer, som ifølge Dragsdahl er blevet set af mange hundrede tusinde danskere.

Det grundlæggende problem er den intensive produktion af dyr, men foreningens har især haft fokus på kødproduktionen, fordi den ifølge FN’s miljøprogram er den primære faktor bag risikoen for epidemier, lyder det fra Rune-Christoffer Dragsdahl.

»Vores fokus har været kødproduktionen, fordi det især er den intensive produktion af grise og kyllinger, som forskerne er bekymrede for. Og det er stadig den risiko, som bekymrer forskerne mest fremadrettet. Eftersom grise kan bære virusgener fra både fugle og mennesker, frygtes det, at en fugleinfluenza med høj dødelighed en dag muterer via svineproduktionen til at kunne smitte mellem mennesker«, siger han.

Sober formidling skaber vrede

Foreningens formidling af sammenhængen mellem intensiv produktion af dyr og mutation af virusser er baseret på FN-rapporter og anerkendte forskere, og på foreningens hjemmeside er der links med kilder. Alligevel har generalsekretæren oplevet stærke reaktioner fra politikere, som blev fortørnede over foreningens formidling, som også får mange vrede kommentarer på foreningens facebookside.

»Vores formidling har været saglig og kildebaseret. Vi håber, at den aktuelle situation giver anledning til selvransagelse, og at vi nu kan få en alvorlig debat om fremtiden for den intensive produktion af dyr i Danmark, siger Rune-Christoffer Dragsdahl.

Dansk Vegetarisk Forening startede tidligere på året en underskriftsindsamling for, at politikerne skal gøre mere for at forebygge fremtidige epidemier i Danmark ved at tilrettelægge og føre en fornuftig landbrugs- og fødevarepolitik, miljø- og klimapolitik og sundhedspolitik.

»Vi løber store risici ved at have et samfund med så stor og intensiv en produktion af dyr. Desuden er det hverken godt for klimaet, miljøet eller dyrene«, advarer Rune-Christoffer Dragsdahl.