Rasmus Prehn skal rydde op i nyt ministerium for landbrug og fiskeri

47-årige Rasmus Prehn bliver minister i nyt selvstændigt ministerium for fødevarer, landbrug og fiskeri.

47-årige Rasmus Prehn skal som ny minister stå i spidsen for et selvstændigt ministerium, der skal reorganiseres under ny departementschef.

NY MINISTER – Statsminister Mette Frederiksen kunne torsdag præsentere nye ministre efter, at Mogens Jensen onsdag meddelte, at han trak sig som fødevareminister, fordi hans ministerium havde givet en ulovlig ordre om at aflive alle mink uden at have dækning i grundloven.

Rasmus Prehn bliver ny minister for et selvstændigt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri og står over for en krævende opgave med at nytænke og genetablere ministeriet, der de seneste fem år har fungeret utilfredsstillende efter utallige rekonstruktioner og en medarbejderskare, som efter udflytninger til Odense og Augustenborg er blevet drænet for erfarne medarbejdere.

Rasmus Prehn er 47 år, født i Høje Taastrup og er kandidat i samfundsfag og sociologi fra Aalborg Universitet, hvor han også har en bachelor i offentlig administration. Han har desuden studeret sociologi på masterniveau ved University of Leeds i England og har arbejdet som gymnasielærer og højskolelærer i nogle år.

I 2005 blev Rasmus Prehn medlem af Folketinget for Socialdemokraterne og havde i sit første år posten som boligordfører. Fra 2006 var han videnskabs- og forskningsordfører, fra 2011 transportordfører og i 2019 minister for udviklingssamarbejde.

Forkontor for landbrugslobbyen på Axelborg

Fødevareministeriet var oprindeligt berygtet for at fungere som et forkontor for landbrugs- og agroindustriens magtfulde lobbyister og organisationer med hovedsæde på Axelborg midt i København. Nu bliver det igen et selvstændigt ministerium, efter at Løkke-regeringen 28. juni 2015 forsøgte at begrave de evindelige konflikter mellem miljø- og erhvervsinteresser ved at smække to meget umage ministerier sammen.

Det nuværende Miljø- og Fødevareministeriet er dannet ved en sammenlægning af Miljøministeriet og Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri den 28. juni 2015, da Lars Løkke Rasmussen besluttede at kortslutte de årtiers konflikter mellem landbrugs- og miljøinteresser ved at fusionere og foretage en meget gennemgribende rekonstruktion af de to vidt forskellige ministerier under ét departement og én departementschef.

Gyllegate

Den nye konstruktion skulle gøre det lettere for Løkke-regeringen at gennemføre den kontroversielle landbrugspakke, som med et slag fjernede blandt andet natur- og miljøbeskyttende foranstaltninger langs vandløb, ophævede loftet for hver meget gødning, landbruget må anvende og gjorde det umuligt for de enkelte kommuner at modsætte sig opførelse af nye store svinefabrikker i det åbne land.

I første omgang gjorde Lars Løkke Rasmussen Eva Kjer Hansen til minister for det nye super-ministerium. Men undervejs blev Kjer Hansen fældet for at fifle med tallene i regeringens skandaleombruste landbrugspakke – i medierne døbt »gyllegate« – og blev efterfulgt af den stærkt upopulære Esben Lunde Larsen, som efter skandalesagen om kvotekongerne fik frataget fiskeriområdet og i maj 2018 kastede håndklædet i ringen og forlod ministerposten til fordel for en job Washington.

Før regeringsskiftet i juni 2019 nåede Venstres nuværende leder Jakob Ellemann-Jensen at være minister i en kort periode fra 2. maj 2018 til regeringsskiftet 27. juni 2019.