Rachel Carsons klassiker om havets økologi i ny udgave

Rachel Carsons bøger var de første, der beskrev havet og naturen som et sammenhængende økosystem. Pressfoto

Gads Forlag har udgivet den amerikanske forfatter Rachel Carsons bestseller og banebrydende bog om havets økologi fra 1951 i ny udgave. »Havet omkring os« udkommer i dag.

Søger man tilbage til rødderne af den globale miljøbevægelse, som spirede frem i 1960erne, vil man uundgåeligt støde på Rachel Carsons »Det tavse forår«, som blev udgivet den 27. september 1962.

Rachel Carson (1907-1964) var en amerikansk marinbiolog og pioner inden for naturbeskyttelse og økologi. Hun regnes med rette for en af de mest indflydelsesrige naturforfattere.

Hendes bøger havde afgørende betydning for den tidlige miljøbevægelse. Carson indførte blandt andet populære ord og begreber til at beskrive menneskets forhold til naturen og jorden: Økologi, fødekæde, biosfære og økosystem for blot at nævne enkelte.

For en hel generation af natur- og miljø-interesserede var »Det tavse forår« en enestående og bevidsthedsændrende bog, som for første gang sammenhængende beskrev de negative effekter for naturen og økosystemet forårsaget af den voksende anvendelse af DDT og andre kemiske sprøjtegifte, som blev almindelige i landbruget efter 2. Verdenskrig.

DDT og andre kemiske midler slog insekter og skadedyr ihjel, men samtidig forstummede fuglesangen. Deraf titlen »Det tavse forår«.

Poetisk og medrivende

Nu har Gads Forlag genudsendt en anden af hendes tidligere bøger, »Havet omkring os«, som ikke er helt så kendt. Rachel Carson var oprindelig uddannet marinbiolog, og bogen er ifølge forlaget »en poetisk og indlevende fortælling om havet«.

Bogen er spændende og beskriver indgående verdenshavens opståen i en fjern fortid og tidevandets fascinerende kraft, som flytter tonsvis af vandmasser hver dag. I bogen kan man også læse om, hvordan tsunamier med jævne mellemrum minder os om havets destruktive kraft og de mange betagende former for dyre- og planteliv, der findes i og omkring havet, som mennesket gennem tiderne har været afhængig af.

Enestående og medrivende

Videnskaben har udviklet sig kolossalt, siden »Havet omkring os« udkom første gang, men bortset fra enkelte passager og oplysninger holder bogen stadig, skriver Henrik Oksfeldt Enevoldsen, centerleder ved Biologisk Institut ved Københavns Universitet, i et efterskrift bagerst i bogen.

»Carsons møde at opfatte beskrive havet på, med lige dele videnskabelig indsigt og kærlig passion, er enestående og medrivende. Man skal være en hård hund for ikke at blive revet med i hendes odysse gennem alle aspekter af havets liv og udvikling, fysiske fænomener og mysterier.«

Rachels Carsons store fortjeneste er, at hun ser og beskriver havet og dets omgivelser som ét stort sammenhængende økosystem. Carson var den første, der udførligt beskrev menneskets indgriben og vores ødelæggelse af naturen.

Den fortælling er mere aktuel end nogensinde, og Rachel Carsons bøger fortjener en renæssance og fortjener at blive læst af nye generationer.

Havet omkring os
Af Rachel Carson
Oversat af Jørgen Sandvad
Gads Forlag. 272 sider. Udkommer 3. juni 2021
Forlagets pris: 299,95 kr.