Protester udskyder udledning af urenset spildevand til Øresund

Hofor har fået tilladelse til at udlede urenset spildevand ud i Øresund. Men protester har foreløbig udskudt processen. Foto: Hofor

MILJØ – 290.000 kubikmeter urenset spildevand svarende til 193 fyldte svømmehaller bliver fra i dag søndag og fem dage frem udledt direkte i Øresund. Sådan lød meldinger for få dage siden i TV2 Lorry.

Både Københavns og Gentofte Kommune har givet tilladelse til, at spildevandsselskaberne Novafoss og Hofor må udlede de store mængder spildevand, der normalt løber til rensningsanlægget Lynetten på Refshaleøen.

– Vi kommer til at udlede omkring et tons fosfor, syv tons kvælstof og cirka 80 tons COD (organisk stof, red.) mere end vi plejer at gøre, sagde Svend Krongaard, projektleder hos Hofor, til TV 2 Lorry.

Men efter skarp kritik fra blandt andet Danmarks Naturfredningsforening er arbejdet på spildevandsledningen nu udskudt til mandag morgen, oplyser Hofor i en mail til Ritzau.

Både marinbiologer ved Danmarks Naturfredningsforening og Øresundsakvariet har kritiseret udledningen.

Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening, mener kun, der er én løsning: At trække beslutningen om at udlede spildevandet tilbage.

– Jeg køber ikke præmissen om, at det her urensede spildevand skal ud i vores natur. Det er helt uacceptabelt, at naturen skal betale prisen for, at man har sat sig i denne situation.

– Jeg mener, man bliver nødt til at operere med muligheden for, at man faktisk renser spildevandet i stedet for at udlede det til naturen, siger hun til Ritzau.