Politiet opgiver at finde skyldige til giftdrab på fredede havørne

En havørn fotograferet ved Salten Langsø. Foto: Kim Skelmose

NATUR – Det bliver aldrig opklaret, hvem der i 2020 dræbte fire fredede havørne på Tåsinge med nervegiften carbofuran. I hvert fald har politiet oven på en resultatløs efterforskning henlagt sagen. Det oplyser Fyns Politi.

Dermed føjer sagen om de forgiftede havørne sig til en trist række af uopklarede giftdrab på rovfugle i Danmark. Og kravet om et egentligt faunapoliti vokser fra grønne organisationer, jægere, landbrug og skovbrug, skriver nyhedsbureauet Ritzau.

Siden 2008 er mindst 13 havørne, 1 kongeørn og 12 røde glenter bukket under for ukendte gerningsmænds brug af forbudte gifte.

Havørnen er Europas største rovfugl og totalfredet i Danmark.

De forgiftede rovfugle findes næsten altid nær godser, hvor der udsættes fasaner og udlejes jagt. Det fastslår Egon Østergaard, formand for Dansk Ornitologisk Forening (DOF). 

»Vi må gang på gang konstatere, at der er en forbindelse til udsætning af fasaner. Dem har vi mange sager af. Det er svært at tro andet, end at nogen har en interesse i at holde rovdyr nede. Men derfra er det meget svært at få nogen dømt«, siger Egon Østergaard til Ritzau.