Oplev grisen Gunda og en etbenet kylling i biografen

I filmen følger vi soen Gunda, hendes smågrise, to køer og et etbenet kylling. Foto: Screendump fra trailer

I sin nye film lader instruktøren Viktor Kossakovsky kameraet dvæle ved soen Gunda og hendes smågrise. I birollerne optræder to køer og en etbenet kylling, og filmen viser, at der er både intelligens og følelser inde bag trynen, næbbet og mulen på Jordens milliarder af landbrugsdyr.

NY FILM -Siden torsdag i denne uge har du kunnet dykke ned i biografsædet og nyde halvanden time i selskab med den russiske instruktør Victor Kossakovskys billedskønne og rørende dokumentar GUNDA, fortæller Aarhus-biografen Øst for Paradis i et nyhedsbrev.

Filmen er fra 2020 og følger grisen Gunda og hendes hverdag med de nyfødte smågrise. I birollerne følger vi blandt andet to køer og en etbenet kylling.

Filmen er ikke en traditionel dokumentarfilm, og der er ingen ekspert-interviews i filmen. Men ved at lade os betragte dyrenes adfærd i blændende smukke, sort-hvide billeder lader Kossakovsky os forstå, at der er både intelligens og følelser inde bag trynen, næbbet og mulen, fremgår det af foromtalen, som beskriver den som en »enestående smuk film, som har meget på hjerte, og som på fascinerende vis formidler det helt uden ord«.

I en birolle optræder en etbenet kylling eller høne, der forsøger at flyve. Foto: Screendump fra filmes trailer

Meditativ fortælling om dyr og deres følelsesliv

»Måske tænker du, at livet er for kort til en halvanden time lang sort/hvid film om en gris, men vi synes alligevel, at du skal gøre dig selv den tjeneste at drage ind i denne meditative fortælling om dyr og deres følelsesliv. Men tag ikke bare vores ord for det – anmelderne er også vilde med Gunda«, skriver Øst for Paradis.

Og ganske rigtigt. Filmen høster et hav af stjerner og rosende ord fra danske aviser og magasiner.

»Mageløs«, skriver Berlingske. »Hjerteskærende, tankevækkende og livsændrende måske?«, lyder det fra Jyllands-Posten. Og Informations anmelder udnævner ligefrem Grisen Gunda, som spiller filmens krævende hovedrolle, til »instruktør Victor Kossakovskys Meryl Streep«.

Med filmen får vi en påmindelse om, at vi bebor vores fælles klode sammen med milliarder af andre dyr. Den russiske mesterinstruktør Victor Kossakovsky lader kameraet dvæle ved ét enkelt af disse dyr – soen Gunda – og de andre grise, høns og køer, der udgør hendes nærmeste omgangskreds.

Kilde: Foromtale og diverse anmeldelser