Ny landbrugsboss: Regeringen kvæler de facto minkbranchen

Søren Søndergaard er formand for Landbrug & Fødevarer. pressefoto: Torben Worsøe

Regeringen og myndighederne har netop afholdt et pressemøde vedrørende situationen med COVID-19-smitte blandt mink i Danmark. På mødet meddelte statsminister Mette Frederiksen, at samtlige mink i Danmark skal aflives.

I den forbindelse siger formand for landmændene i Landbrug & Fødevarer, Søren Søndergaard: 

– Der findes ikke én eneste landmand, der ikke går op i både folkesundheden og menneskers sikkerhed. Men jeg vil gerne minde om, at det, der sker lige nu, er, at regeringen de facto kvæler en branche og tager livsgrundlaget væk fra tusinder af danskere.

– Det gør de for rullende kameraer og vel at mærke uden at kaste så meget som en redningsvest. Det her er jo kulminationen på et ufatteligt grimt forløb, hvor minkavlere er blevet mødt med alt andet end ærlighed og ordentlighed fra myndighedernes side.

– Der er tale om hårdtarbejdende mennesker, som allerede er blevet tæsket rundt i manegen i en uforskyldt situation, og nu skylder regeringen og myndighederne at møde dem med åbenhed og forståelse for, at de lige har frataget dem hele deres livsgrundlag.

– Vi forventer, at der ligger et vandtæt fagligt grundlag bag så drastisk en beslutning, og vi forventer, at der øverst på regeringens dagsorden står ordet erstatning med store, fede bogstaver. Det handler ikke kun om dyrene, men om bygningerne, maskinerne og den øvrige værdikæde, der leverer foder, forarbejder eller noget helt tredje.

Minkavlere: Fremtiden ødelagt

Masseaflivning af alle mink er en katastrofe og nedlukning af erhvervet. Dermed er fremtiden for dansk minkproduktion ødelagt, skriver Danske Minkavlere i en pressemeddelelse. 

Regeringens beslutning om at aflive alle mink betyder, at over 14 millioner dyr aflives på omkring 1.000 minkfarme.

Beslutningen om at aflive alle mink sker, fordi der er fundet mutationer, som ifølge sundhedsmyndighederne kan koste en vaccine mod covid-19.

»Vi skal selvfølgelig ikke være årsag til en ny pandemi. Vi kender ikke det faglige grundlag for denne vurdering og risiko – det har vi ikke fået indsigt i – men regeringens beslutning er en katastrofe for erhvervet og Danmark«, siger Tage Pedersen, formand for Danske Minkavlere, ifølge LandbrugsAvisen.