Myndighederne aner ikke, hvem minkavlernes medarbejdere er

Staten er klar til at udbetale forskud på de 19 milliarder kroner et politisk forlig samlede flertal for 19. januar 2019. Foto: Anima

Statens Serum Institut har forgæves bedt alle landets minkavlere svare på, hvem de har ansat. De manglende oplysninger svækker indsatsen for at forhindre smittespredningen.

Opdateret 31.10.2020: Brevet fra Statens Serum Institut nåede ikke frem

COVID-19 – Smitten med COVID-19 spreder sig hastigt mellem landets minkfarme. Minkene smitter videre til mennesker, og det bidrager til den udbredte samfundssmitte, som fredag aften fik regeringen til at annoncere nye tiltag for at holde virussen under kontrol.

Nu viser det sig, at Statens Serum Institut (SSI) forgæves har forsøgt at få minkavlerne til at oplyse, hvem der arbejder på minkfarmene. Og at de manglende oplysninger har lagt hindringer i vejen for myndighedernes forsøg på at kortlægge og inddæmme smitten med coronavirus.

Det fremgår af notater fra SSI, som Information har fået aktindsigt i.

Benytter i perioder vikarbureauer

Mange minkfarme er familiedrevne og har ikke nødvendigvis nogen ansatte. Men i en spørgeskemaundersøgelse, der er refereret i notaterne, har 44 af 79 adspurgte minkavlere angivet, at de har mindst én ansat.

Flere af landets minkfarmere benytter sig i perioder af vikarbureauer, som arbejder på flere forskellige farme med eksempelvis vacciner, blodprøvetagning og andre opgaver, hvor man kommer helt tæt på dyrene. Hvis en vikar bliver syg, er det altså en oplagt smittekilde til andre minkfarme, skriver Information.

SF og Enhedslisten kalder det «meget bekymrende« og »dybt utilfredsstillende«, at man ikke kan få overblik over eventuelle smittekilder.

Venstres landbrugsordfører Erling Bonnesen mener imidlertid ikke, der er grund til bekymring.

»Det lyder i mine øjne som noget bureaukratisk papirarbejde, som man kan sidde og kigge i bakspejlet efter,« siger han til Information om de manglende oplysninger.

Statens Serum Institut: En fejl, vi beklager

Statens Serum Institut har senere erklæret, at det var en fejl, der bevirkede, at det omtalte brev aldrig nåede frem.

»Da vi hørte, at der var minkejere, der ikke havde fået brevet, gik vi selvfølgelig straks i gang med at undersøge sagen med hjælp fra Sundhedsdatastyrelsen og e-Boks og opdagede på den måde fejlen«, siger Tyra Grove Krause, afdelingschef ved Statens Serum Institut.

»Vi beklager meget over for minkejerne for at have lagt tal til en artikel i blandt andet Information, som beskrev en meget lav svarrate, når den skyldes at brevene ikke kom frem.«

Ifølge Thyre Grove Krause har de manglende oplysninger har ikke betydet noget for COVID-19 epidemiens spredning og forløb på minkfarmene.