Myndigheder og minkavlere har aflivet 11 millioner mink

Endnu en jysk minkavler er blevet afsløret i ulovlig pelsdyravl. Foto: Flickr

Alle smittede mink og mink indenfor risikozonerne er aflivet. Men der kan fortsat komme nye smittede besætninger til. Først når den nye lov om midlertidigt forbud mod hold af mink træder i kraft, er det helt slut.

I den seneste tid har Fødevarestyrelsen, Rigspolitiet, Beredskabsstyrelsen og Forsvaret sat alle kræfter ind på at aflive COVID-19 smittede mink og mink i risikozonerne sammen med minkavlerne. Det er sket for at undgå smittespredning og sikre folkesundheden.

 Ca. 11 mio. mink er aflivet på 288 ejendomme med smittede mink og 446 ejendomme i risikozonerne.

»I de seneste måneder har vi set, hvordan smitten med COVID-19 hver dag har spredt sig til nye minkfarme i Jylland. Derfor er det glædeligt, at alle de mink, som udgjorde en særlig risiko, er aflivet«, siger Henning Knudsen, enhedschef i Fødevarestyrelsen.

Stadig levende mink udenfor risikozonerne

Det begyndte med tre smittede minkfarme i Nordjylland. Til sidst havde covid-19 bredt sig til 289 minkfarme i en stor del de nord-, vest- og midtjyske kommuner. Grafik: Fødevarestyrelsen

Fødevarestyrelsen overvåger fortsat udviklingen af smitte med COVID-19 i de få resterende minkbesætninger, som ligger uden for risikozonerne, så myndighederne hurtigt kan reagere, hvis en ny farm bliver smittet.

»Vi har arbejdet intenst på at løse de mange udfordringer, der opstår i så stor en operation, og både aflivningen og bortskaffelsen af de døde dyr har været en meget stor logistisk opgave i sig selv. Selv om det har været en vanskelig situation for minkavlerne, så er vi generelt blevet mødt med forståelse og vilje til samarbejde«, fortæller Henning Knudsen.

Minkbestanden udgjorde før aflivningerne ca. 15 mio. mink. Omkring 11 mio. er aflivet i smittede besætninger og i risikozonerne. De fleste minkavlere uden for risikozonerne har også oplyst, at de har aflivet deres mink.

Fødevarestyrelsen forventer dog ikke, at alle mink er aflivet, før den nye lov om midlertidigt forbud mod hold af mink træder i kraft. Derfor kan der fortsat komme nye smittede besætninger til.