Måge med corona-virus på den ene fod kan have smittet mink

149 danske minkfarme er ramt af corona-virus. Billedet er fra en konkurs-ramt minkfarm med tomme bure. Foto: Colourbox

På få måneder har corona-virus spredt sig fra fem nordjyske minkfarme til 149 minkfarme fra Frederikshavn Kommune i nord til Esbjerg Kommune i syd.

COVID-19 – Mink kan smitte mennesker, og mennesker kan smitte mink. Så meget ved man.

Men for eksperter har det længe været et mysterium, hvordan smitten på blot få måneder har bredt sig til 149 danske minkfarme. Man har undersøgt foder, vilde dyr og andet uden dog at finde andre mulige smittekilder end mennesker.

Men nu har Københavns Universitet undersøgt fire måger, og på en af dem er der blevet konstateret coronavirus på foden. Det betyder ikke, at mågen er inficeret med coronavirus som mennesker, hunde eller katte kan være, men at den i stedet har båret virus på overfladen af kroppen, skriver DR.

– At få det belyst er det aller allervigtigste for at forebygge, at flere farme bliver smittet, og at man forhindrer yderligere smittespredning, siger Anne Sofie Vedsted Hammer, der er lektor og dyrlæge på institut for veterinærhusdyrvidenskab på Københavns Universitet.

Det allervigtiste er at vide, hvordan smitten flytter sig, siger hun.

Nu skal yderligere måger undersøges, og det skal også undersøges, om eller hvordan eventuel smitte kan flytte sig fra foden af en måge til infektion af mink.