Landbrugsboss får bøde for at bruge ulovlige sprøjtegifte

Thor Gunnar Kofoed, der er viceformand i Landbrug & Fødevarer, skal betale 15.000 kr. i bøde for at have brugt tre ulovlige sprøjtegifte. Foto: Gustav Bech

Thor Gunnar Kofoed, der er viceformand i Landbrug & Fødevarer, er idømt en bøde på 15.000 kroner for at anvende ulovlige pesticider på sin gård på Bornholm.

LANDBRUG – Thor Gunnar Kofoed, der er viceformand i agroindustriens interesseorganisation, Landbrug & Fødevarer, skal nu betale en bøde på 15.000 kroner, fordi han for fire år siden har anvendt ulovlige sprøjtegifte på sine marker med gulerødder og radiser.

Det skriver Bornholms Tidende.

Det var helt tilbage i august 2016, at Miljøstyrelsen kunne konstatere, at Kofoed i strid med reglerne havde anvendt tre forskellige sprøjtegifte i afgrøder, som de ikke var godkendt til, hvorefter styrelsen politianmeldte den kendte landbrugsprofil.

Kofoed var dog ikke indstillet på at betale bøden, og sagen endte i byrettet, hvor Kofoed imidlertid blev kendt skyldig. Retten fandt det ikke bevist, at landmanden havde forsøgt at skaffe de tilladelser og dispensationer, som kunne gøre det lovligt at bruge pesticiderne.

Droppede sagen i sidste øjeblik

Alligevel ankede Kofoed dommen til Østre Landsret, og her skulle den have været behandlet mandag, den 24. august, men i sidste øjeblik valgte Kofoed ifølge Bornholms Tidende at droppe sagen for i stedet at acceptere byrettens dom og betale bøden.

Thor Gunnar Kofoed forklarer til avisen, at de syntetiske sprøjtegifte blev brugt i et kontrolleret markforsøg med gulerødder og radiser, men at reglerne var blevet ændret, uden at han var opmærksom på det.

»Vi har udført den slags i 20 år og brugt de samme retningslinjer, og pludselig bliver reglerne ændret, og så får jeg en bøde«, siger han ifølge Bornholms Tidende.

De ulovlige midler, der udløste bøden var Galera og Rubric, der blev anvendt i gulerodsmarken og en sprøjtegift ved navn Karate 2,5, som blev anvendt i radiserne.

Fulgte gamle regler

Kofoeds advokat vurderede, at det ville blive svært at vinde sagen i Østre Landsret. Derfor valgte han at acceptere bøden på 15.000 kr., selv om han mener, det er urimeligt.

Ifølge Kofoed fulgte han reglerne, som kunne læses på Miljøstyrelsens hjemmeside i 2016, men reglerne er blevet ændret, og de gamle regler på siden er derfor slettet og findes ikke mere.

»Det er umuligt at køre en sag mod Staten, når det er en statslig myndighed, der skal levere beviserne, og som samtidig påstår, at de beviser ikke eksisterer mere. Jeg føler mig yderst krænket på min retssikkerhed«, siger Thor Gunnar Kofoed til Bornholms Tidende.