Hvor går fødderne hen, når de vil være bæredygtige?

Sko fra DADA, udstillet på den italienske skomesse i Green Zone. Skomærket anvender mange forskellige former for restaffald i produktionen. Foto: Marianne Müller

MODE – I skobranchen spirer det mange steder med nytænkning og forbedring af produktionen. På den italienske skomesse MICAM, hvor mode er i højsædet, var en hel messehal i det tidlige forår afsat til at vise bæredygtige tiltag samt lancering af et nyt certifikat, som skal garantere højst mulig bæredygtighed fra de tilsluttede italienske skomærker.

Af Marianne Müller, modejournalist, Fashion Info

Bortset fra, at skoene ikke må trykke tæerne og helst skal holde længe under forskelligt vejrlig og personlige udfoldelser, så kræver tiden, at der tænkes i nye og bæredygtige baner med hensyn til den komplicerede og ofte meget forurenende produktion, som det er at fabrikere fodtøj.

Skønt en noget fodslæbende branche er adskillige danske skomærker alligevel godt i gang med at imødekomme både egne og forbrugernes ønske med at løse opgaven så godt som muligt. Typisk er det, at der arbejdes med delløsninger, som man omtaler som »bæredygtige« eller »grønne«, men blandt de mere seriøse producenter i Danmark bruges det som regel ikke i markedsføringen, fordi man simpelthen ikke er kommet langt nok.

De mærker, som fører sig højlydt frem på bølgen, er ofte mærker, som ikke har andet end det smarte slogan at hænge påstanden op på. Så det gælder om at læse oplysningerne og spørge personalet til råds, hvis man vil sikre sig bedst muligt.

På dagsordenen på verdens mest betydningsfulde skomesse

Der findes et hav af mærkninger – både vej- og vildledende. Ordet bæredygtig er efterhånden blevet så udvandet, at det virker ubæredygtigt. Og når ingen ved, hvad det betyder, bliver »Greenwashing« en trussel. Sådan lød det ved introduktionen af et nyt certificeringssystem til skobranchen på den italienske skomesse.

Det er »Assocalzaturifici«, sammenslutningen af italienske skoproducenter, der står bag den nye mærkning af italienskproducerede sko, som lever op til den nye certificering »VCS – Verified and Certified Steps«, der står inde for den højeste standard af bæredygtighed.

Arbejdet med den nye mærkning har været under udvikling gennem de seneste fem år, hvor forskere og professorer har gennemgået og studeret hundredvis af mærkninger og derefter kommet frem til VCS, som de italienske skofabrikker kan få ret til at bruge efter at være godkendt ikke alene i forhold til anvendte råmaterialer, vandforbrug og affald, men også f.eks. fabrikkernes sociale, miljø- og ledelsesmæssige niveau.

Det fungerer ved hjælp af et softwareprogram, hvor der testes og kontrolleres med procentangivelse på, hvor langt man er inden for de forskellige kategorier – fra designproces til færdigpakket produkt i butikken. Systemet kan måle, hvor langt man er og kan bekræfte, om man er lykkedes med strategierne.

Under præsentationen af VCS lagde man også vægt på nødvendigheden af, at de ansatte er nødt til at ændre holdning, for uden dedikation fra dette led, vil tingene ikke ændre sig. Det udfordrende spørgsmål til branchen lød: »Hvor bæredygtig er din virksomhed egentlig?« og »Ønsker du større social ansvarlighed og dermed at booste dit firmas anseelse?« 

Nature modellen fra Mephisto er i 90 procents genbrugsmateriale. Heraf syv procent fra plastflasker. Foto: Marianne Müller

Lanceringen af VCS i Milano blev fulgt op med »MICAM Green Zone« – en hel hal hvor man havde udstillet en række skomærker, som allerede markerer sig med en høj grad af bæredygtighed. Det nye tiltag, med lancering af nyt certifikat og hallen dedikeret emnet, skulle inspirere messegæster, såvel butiksejere som producenter og finansinstitutioner til at sadle om og møde fremtidens krav på anstændig vis med øje for både miljø og handel. 

På skiltene ved de udstillede sko i den grønne zone gik mange egenskaber igen, som f.eks.: minimalt CO2-udslip, minimalt vandforbrug, brug af økologiske materialer, materialegenbrug, læder garvet uden krom, veganske materialer lavet af f.eks. plastflasker, vandbaseret lim, nedbrydelig besætning og styret produktion kun efter ordrer. Alle er delmål, men går i den rigtige retning.

Blandt Green Zones udstillede sko, som vi kender til herhjemme kan nævnes: Mephisto, som tidligere havde specialbutik på Strøget i København, men måtte give op i konkurrencen med danske Ecco. Desuden ligger børneskoene fra Primigi i danske butikker. Primigi fremhæver brugen af bl.a. ByPel læder, som er et miks af læderrester og syntetiske tekstiler til ydermateriale, mens foret som regel er i kromfrit tyndt læder. Ria Menorcas minimalistiske sandaler kender mange sikkert fra ferie i Spanien. Dér får man i de mindre byer først påsat sålen, når man køber sandalerne.

Det er sværere med modeskoene

Mode har indflydelse på tiden, derfor må vi gøre noget, fastslog CEO på MICAM Tomasso Cancellara under messens åbningstale, og »Time is now«.

Ser man imidlertid på hvilke slags sko, der ligger i front med de bæredygtige dyder, er det typisk casual- og sporty typer, og på den italienske skomesse skulle man lede godt og længe efter de bæredygtige nyheder inden for modesko.

Det skal gå hurtigt med produktion af modesko, fordi mode jo går ud på hurtig levering af nye modeller, så allerede dér ligger der udfordringer, når en af hensigterne med bæredygtigt fodtøj foruden god kvalitet også er lang levetid. Og fordi bæredygtige sko skal repræsentere langtids-holdbarhed, er det langt sværere for modeskoene at være med i det gode selskab.

Et rigtig godt eksempel på, at det kan lade sig gøre at kombinere de seneste modesignaler med en høj bæredygtig standard viste danske Copenhagen Shoes, som vakte opmærksomhed med en flot og aktuel kollektion af modesko – også selvom man ikke gjorde det store nummer ud af at skilte med firmaets bæredygtige input, og man ikke viste den nye serie »We Care«, som tilstræber brug af højeste grad af vedvarende energi, reduktion af vandforbrug og reduktion af forurening. We Care-logoet er syet i læder, og skoene er udelukkende forarbejdet ved brug af bæredygtige metoder i certificeret »LWG«, »Leather Working Group«-læder. Forhåbentlig kommer det nye tiltag med på næste MICAM.

Også det nye danske mærke Frida by Schott & Brinck viste smarte sko, men tilsyneladende uden særlige anstrengelser for det bæredygtige. Under vores samtale blev der dog trukket et par korte støvler frem – en prototype med optimale bæredygtige dyder, som pt. ikke sættes i produktion, da det er for dyrt, men alt er klart til at tage livtag med udfordringerne på sigt, forsikrede man på standen. Så måske også Frida by Scott & Brinck har noget med på næste messe.

Svenske »Nude of Scandinavia« er med fremme. De har været i gang hele tiden og har seriøse erklærede miljømål, så også dér er der noget at hente. Danske »Green Comfort« lyser ikke op på modesiden, men Randersfirmaet med komfortsko er nok en af de danske skoproducenter, som er nået længst i bestræbelserne på bæredygtig produktion, selvom de venter med at bruge det i markedsføringen, til de er kommet endnu længere frem i processen.

Blandt MICAM’s særudstillinger var de yngre designere tilbage efter Coronaen med afdelingen for »Emerging Designers«, som viste stor kreativitet – både i design og i brugen af bæredygtige materialer.  Såvel de internationale som de danske mærker på MICAM erkender, at der endnu er et godt stykke vej, før man når målet med en 100% bæredygtig skoproduktion, men der arbejdes seriøst, og det er værd at holde øje med og støtte dem, som går helhjertet ind for sagen.