Hønsene må igen komme ud i det fri

Fra lørdag 29. maj må fjerkræ igen komme ud under åben himmel. Foto: Pixabay

Fødevarestyrelsen ophæver krav om at gæs, høns, ænder og kalkuner skal være lukket inde og under tag. Lav risiko for fugleinfluenza.

Ved midnat fredag bortfaldt kravet til professionelle fjerkræavlere om, at deres fugle skal være lukket inde og enten under tag eller fuglenet. Også de mange hobbyhønseavlere kan nu igen lukke deres høns ud i haven. Endvidere er det fra lørdag også tilladt at tage til fjerkræudstillinger med høns og andet fjerkræ.

Det oplyser Fødevarestyrelsen.

Dermed slutter knap syv lange måneder, hvor dansk hobbyfjerkræ og fjerkræ fra økologiske besætninger og frilandsbesætninger har været spærret inde for at undgå, at dyrene bliver smittet med den ekstremt smitsomme fugleinfluenzatype H5N8. Sygdommen kan være dødelig for fjerkræ, men ikke for mennesker.

Rammes en besætning af en såkaldt højpatogen fugleinfluenza, lukker eksporten af dansk fjerkræ i mindst tre måneder. Det koster på bundlinjen hos både avlere og følgeerhverv. Skøn fra branchen har tidligere lydt på et tab på 100 millioner kroner – alene ved et enkelt udbrud.

Lav risiko

Fødevarestyrelsen ophæver reglerne om indelukning, overdækning og forbud mod udstillinger og lignende, fordi styrelsen vurderer, at risikoen for fugleinfluenzasmitte fra blandt andet vilde fugle til fjerkræ i fangenskab nu igen er lav.

Siden 21. april er har der ikke været nye tilfælde af smitte blandt fjerkræbesætninger. Forekomsten af døde vilde fugle med fugleinfluenza er ligeledes faldet til et lavt niveau.
 
Fødevarestyrelsen hævede tilbage i begyndelsen af november trusselsniveauet for fugleinfluenza fra lav til høj, og påbød fjerkræavlerne ovennævnte restriktioner. Trods krav om blandt andet indelukning bredte fugleinfluenzaen sig efterfølgende til i alt 15 besætninger, og mere end 150.000 fjerkræ blev aflivet.

Må ikke fodres i det fri

Uanset at høns og andet fjerkræ nu igen må komme ud, må fjerkræ fortsat ikke fodres i det fri, fordi vilde fugle tiltrækkes af foderpladserne, og stadig kan bære smitten med sig. Fødevarestyrelsen anbefaler endvidere fortsat, at alle, der har med fjerkræ at gøre, forsøger at undgå at bringe smitte med ind til deres dyr, blandt andet ved at skifte fodtøj, inden de går ind til dyrene.

Fødevarestyrelsen overvåger stadig situationen nøje, og er klar til at hæve trusselsniveauet om nødvendigt. Finder du en død fugl i naturen, som du tror kan være død af fugleinfluenza, kan du melde fundet til Fødevarestyrelsen på appen Fugleinfluenza Tip.