Historisk lave priser på svin giver bankerne trecifrede milliontab

Krisen i svineindustrien får bankerne til at hensætte millioner på tabskontoen. Foto: Colourbox

LANDBRUG – Nordea afsætter 134 millioner kroner til forventede tab. Også Vestjysk Bank forudser store tab på den tabsgivende danske svinesektor.

Det er en rigtig dårlig forretning at producere slagtesvin, og det er blevet værre og værre, siden prisen begyndte at falde i juni 2021.

Siden da er prisen pr. kg kød raslet ned, og selv om Danish Crown torsdag for første gang i et halvt år forhøjede afregningen til landmændene med 20 øre og nut betaler 8,10 kr. pr. kilo for slagtesvin, ser det sort ud for mange svineproducenter, som ømmer sig over brat stigende priser på både foder og energi.

Taber 262 kr. pr. slagtesvin

Det har fået Vestjysk Bank, som har mange landbrugskunder, til at følge udviklingen tæt.

Banken er bekymret for det øgede pres på svineproducenterne på grund af de stigende omkostninger og historisk lave priser på svinekød.

– Det er jo helt vildt, som foder og energi er steget. Foder til hver eneste af vores 20.000 slagtergrise er steget 200 kr. pr. år. Alene det er 4 mio. kr., siger svineproducenter Søren Overgaard til erhvervsavisen Børsen.

For blot tre uger kunne Fagbladet Svin opgøre tabet til 262 kr. pr. slagtesvin. »Griseproducenter taber tæt på 100 mio. kr. om ugen med de nuværende priser«, lød den alarmerende overskrift.

Forventer store tab

Vestjysk Bank, som har store udlån til landmændene, er en af de banker, der venter store tab. Ifølge den administrerende bankdirektør er det ikke usædvanligt med konjunkturudsving i landbruget, men den nuværende situation er mere alvorlig, siger han til Børsen.

I 2021 har Vestjysk Bank hævet sine nedskrivninger i form af såkaldte ledelsesmæssige skøn med 67 mio. kr., fremgår det af selskabets regnskab. De samlede nedskrivninger svarer til 1,9 pct. af bankens samlede udlån.

Også Nordea er bekymret. Banken har ifølge Børsen afsat 18 mio. euro til forventede tab på blandt andet landbrugsområdet i 2021.