Frygt for at svinefabrikker kan blive rugekasser for ny pandemi

Kjeld Hansen er journalist og forfatter til en lang række bøger om landbrug, natur og miljø. Foto: Gustav Bech

Fremtidens globale viruspandemier kan komme fra Danmark. Det skyldes vores ekstremt store husdyrindustri, skriver Kjeld Hansen i Politiken.

LANDBRUG – Fremtidens globale viruspandemier kan komme fra Danmark. Det skyldes vores ekstremt store husdyrindustri. Videnskabeligt er sammenhængen mellem fabrikslandbrug og risikoen for pandemier for længst dokumenteret, skriver journalist og forfatter Kjeld Hansen i en kommentar i dagbladet Politiken.

»Den helt aktuelle påvisning af covid-19 i hollandske mink er det første alvorlige eksempel i et EU-land, og der vil komme flere«, forudser han.

»Så det står skræmmende klart, at Danmark kan være rugekassen for den næste globale pandemi, fordi vi er det land i verden, hvor der er flest produktionsdyr i forhold til antallet af indbyggere. Og netop den ratio mellem dyr og mennesker er afgørende«, mener Kjeld Hansen.

Millionpulje til nye svinestalde

Han finder det paradoksalt, at fødevareminister Mogens Jensen alligevel står parat med milliontilskud til endnu flere og endnu større husdyrfabrikker, »selv om netop denne kød- og pelsindustri skaber et gigantisk reservoir for de smittefarlige virusser.«

Fødevareminister Mogens Jensen ventes i maj at søsætte en ny støtteordning med 86 mio. kr. til nye svinestalde.

»I forvejen er der allerede planlagt støtte for 170 mio. kr. til flere kvæg- og svinestalde, men landbrugslobbyisterne kræver, at årsproduktionen af 32 mio. svin i Danmark får endnu et nøk i vejret mod drømmescenariet på 50 mio. om året«, skriver Kjeld Hansen.