Fra landsbyidyl til industrizone

Der foregår en centralisering og industrialisering af landbruget, som omdanner små landsbysamfund til industrizoner, skriver Zenia Stampe. Foto: Colourbox

Vi har svigtet landbefolkningen ved at sælge deres lokalområde til store industrielle landbrug, mener Zenia Stampe, MF for Radikale Venstre.


KOMMENTAR
Af Zenia Stampe, medlem af Folketinget for Radikale Venstre

Svinefabrikker på størrelse med internationale fodboldstadions skyder op, og hverken naboer, lokalsamfund eller kommunalbestyrelse kan stille noget op for at bremse udviklingen.

Loven er på svineindustrien side. Og den får tilmed offentlig støtte til at bygge nye »grønne« stalde. Men grøn betyder i denne sammenhæng bare, at man ved hjælp af ny miljøteknologi kan stuve endnu flere grise sammen på lidt plads. Og så må naboerne leve med udsigten og de mange tunge transporter gennem små landsbysamfund.

Det er helt vildt. Og oprøret ulmer. Protestforeninger af lokale borgere opstår rundt i hele landet. For hvem ejer landet? De få, der driver landbrug, eller de mange, der bor der?

Traktordemonstranterne havde ret i én ting: Christiansborg har svigtet befolkningen på landet. Men de har ikke ret i, at vi har svigtet dem ved at regulere landbruget for meget. Vi har svigtet landbefolkningen ved at sælge deres lokalområder til de store industrielle landbrug.